Sabretooth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sabretooth (på norsk også kjent som Sabeltann) er en tegneseriefigur og superskurk skapt av forfatteren Chris Claremont og tegneren John Byrne som opptrer i forlaget Marvel Comics' tegneserie-utgivelser. Sabretooth opptrådte første gang i Iron Fist nr. 14 (1977). Opprinnelig var han først og fremst en gjennomgangsskurk i Iron Fist, men fra midten av 1980-tallet har han hovedsakelig vært å finne i X-Men, Wolverine og relaterte utgivelser.

Det er også blitt utgitt flere miniserier med Sabretooth i hovedrollen. Den første, som bare het Sabretooth, kom i 1993 og var skrevet av Larry Hama og tegnet av Mark Texeira. I 1996/1997 kom Sabretooth and Mystique, skrevet av Jorge Gonzales, og i 2002 kom Sabretooth: Mary Shelley Overdrive av Dan Jolley og Greg Scott.

Sabretooth har sylskarpe hoggtenner og klør, stor blodtørst og overmenneskelige sanser i tillegg til en dyrisk personlighet og en helbredelsesevne som ligner Wolverines. Han fremstilles som en ondskapsfull snikmorder ansvarlig for manges død; han dreper både som betalt leiesoldat og for sin personlige fornøyelse.

På 1960-tallet var karakteren medlem av en spesiell avdeling av CIA bestående av mutanter med superkrefter, blant annet Wolverine. Hans mangeårige fiende gjennom mange år var figuren Wolverine. Sabretooths virkelige navn er Victor Creed, men han tok kallenavnet Sabretooth som voksen. Han har flere ganger samarbeidet med X-Men.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]