Saarlands flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saarlands flagg

Saarlands flagg er vannrett delt i fargene svart, rødt og gult og har forbundslandets våpen midt i duken.

Fargene i Saarlands flagg er de tyske fargene. Valget av farger ble gjort da Saarland, etter å ha vært adskilt fra det øvrige Tyskland siden 1945, fra 1. januar 1957 ble gjenforent med Forbundsrepublikken Tyskland. Allerede året før var forbundslandets symboler forberedt, gjennom lov av 9. juli 1956 og gjennom artikkel 61 i grunnloven av 20. desember 1956 der landets farger fastsettes til svart, rødt og gult. I loven om Saarlands symboler ble det nærmere bestemt at våpenet skal være med i flagget. Våpenet henviser til landområdene som utgjør Saarland. I første felt vises en hvit blå løve, opprinnelig våpenet for grevene av Saarbrücken-Commercy. I andre felt et rødt kors på hvitt for kurfyrstedømmet Trier. I tredje felt vises en rød skråbjelke med sølv ørner på gull felt for hertugdømmet Lorraine. I fjerde felt vises en gul løve på svart for hertugdømmet Pfalz-Zweibrücken.

Saarland fører ikke eget statsflagg, slik heller ikke Bayern eller Brandenburg gjør. Saarland er en av tre tyske forbundsland som fører de tyske fargene svart, rødt og gult. De to andre er Niedersachsen og Rheinland-Pfalz.

Saarland har to ganger vært atskilt fra det øvrige Tyskland, i begge tilfeller umiddelbart etter verdenskrigene. I begge perioder førte området eget flagg.

Saargebiet 1920-1935[rediger | rediger kilde]

Saargebiet 1920-1935

I Versaillestraktatens artikler 45 til 50 ble det bestemt at Saar-området skulle adskilles fra Prøyssen og Bayern og settes under kontroll av Folkeforbundet og en internasjonal regjeringskommisjon. Denne fastsatte 28. juli 1920 et flagg for Saargebiet, en vannrett trikolor i fargene blått, hvitt og svart. Fargene var avledet fra våpnene til fire av byene i området, St. Ingbert, St. Johann, Saarlouis og Saarbrücken. Disse tilsvarte fargene i flaggene som inntil da hadde vaiet i området, Prøyssens svart og hvitt og Bayerns hvitt og blått. Flagget ble ført inntil 1935, da Saargebiet ble gjenforent med Tyskland.

Saarland 1947-1956[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Saarland (1947–1956)

Saarlands flagg 1947-1956

Etter den andre verdenskrig kom Saarområdet under fransk kontroll, formelt organisert som et statsrettslig autonomt område i økonomisk union med Frankrike. En egen grunnlov for Saargebiet trådte i kraft 17. desember 1947. Artikkel 61 beskriver flagget som et hvitt kors på blå-rød grunn. Dette ble ved lov av 16. juni 1948 nærmere spesifisert som et flagg med nordisk korsform der feltene nærmest stangen var blå og feltene i flaggets frie ende røde. Fargene blått, hvitt og rødt er fargene fra Frankrikes trikolor. Dette flagget ble ført inntil gjenforeningen med Forbundsrepublikken Tyskland. Fra da av gjaldt de tyske farger i det nye forbundslandet Saarland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jörg-M. Hormann og Dominik Plaschke: Deutsche Flaggen. Geschichte – Tradition – Verwendung, 2006
  • Harry D. Schurdel: Flaggen und Wappen Deutschland, 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]