Saale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saale
Saale ved Blankenberg
LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBayern, Thüringen, Sachsen-Anhalt
Lengde413 km[1]
Nedbørfelt24 100 km²
Middelvannføring115 /s
StartZell im Fichtelgebirge
  – Høyde728 moh.
  – Koord.   50°07′08″N 11°49′42″Ø
MunningSamløp med Elben ved Barby
  – Høyde49,5 moh.
  – Koord.   51°57′17″N 11°54′50″Ø
Sideelver
  – HøyreWeiße Elster, Südliche Regnitz, Orla
  – VenstreSchwarza, Ilm, Unstrut, Wipper, Bode, Salza
VassdragElben
  – ProgresjonElben → Nordsjøen
Saale
Saales nedbørfelt.
Kart
Saale
50°07′14″N 11°49′50″Ø

Saale ved Rudolstadt

Saale (også kalt Sächsische Saale og Thüringische Saale) er en elv i Bayern, Thüringen og Sachsen-Anhalt i Tyskland og en av de store sideelvene til Elben fra venstre, med en lengde på 413 km. Den må ikke forveksles med den mindre Fränkische Saale, som er en sideelv til Main.

Elveløp[rediger | rediger kilde]

Saale har sitt utspring i Fichtelgebirge, mellom Bayreuth og Hof i Oberfranken (Bayern). Den snor seg nordover og passerer byen Hof, før den mellom Hirschberg og Blankenberg utgjør en del av grensen mellom Bayern og Thüringen. I Thüringen følger løpet oppdemmede sjøer mellom skogkledde åser. Et stykke før den når byen Saalfeld, er den oppdemmet til en slangeformet innsjø, Hohenwarte-Stausee. Etter Saalfeld når elven Rudolstadt. Her mottar den elven Schwarza, som kommer fra dalen der slottet Schwarzburg ligger, et eldgammelt sete for fyrstene av huset Schwarzburg-Rudolstadt.

Fra Saalfeld flyter Saale inn i kalksteinsområdet nord for Thüringer Wald og gjennom byen Jena. Den fortsetter så inn i Sachsen-Anhalt og gjennom kurstaden Bad Kösen der det dyrkes vinranker i skråningene langs bredden. Ved Naumburg mottar den den dype elven Unstrut. I dette området ligger et av Europas nordligste vindistrikter, Saale-Unstrut. Saale renner videre forbi Weißenfels, Merseburg, Halle, Bernburg og Calbe. Elva munner ut i Elben ved Barby noen kilometer oppstrøms fra Magdeburg.

Jordsmonnet i de nedre delene av dalen er svært frodig og blant avlingene her finnes sukkerroe. I dalen, ned til Merseburg, kroner mange slott og festninger høydene langs elven.

Byer langs elven[rediger | rediger kilde]

Transport og skipstrafikk[rediger | rediger kilde]

Saale er framkommelig fra Naumburg med hjelp av sluser. Ved Leuna er den planlagt forbundet til Weiße Elster nær Leipzig via en uferdig kanal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Radwege in Sachsen-Anhalt, Flussradwege: Saale-Radwanderweg». www.fluss-radwege.de. Besøkt 20. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Saale – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Saale – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata