SVT HD

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
SVT HD
Lansert 20. oktober 2006
Eid av Sveriges Television
Slagord Fri Television
Land Sverige
Hovedkvarter Stockholm
Søsterkanal(er) SVT 1, SVT 2, SVT 24, Barnkanalen og Kunskapskanalen
Nettside SVT.se

SVT HD er en svensk TV-kanal, som Sveriges Television (SVT) sender. Kanalen viser kun fjernsyn i formatet HDTV. Kanalen ble startet for å vise de programmene som SVT har rettigheter til (både innkjøpt og egenproduserte) som er innspilt i HDTV. Det første programmet som ble vist på kanalen var filmen Lost in Translation og den ble sendt fredag 20. oktober 2006. Dagen etter ble SVTs 50-års jubileumsfest Välkommen på 50-årsfest sendt på kanalen.

Programmene blir sendt samtidig med SVTs øvrige kanaler og følger SVTs normale tablå. I begynnelsen er tilbudet begrenset (bare noen få programmer i uka), men tilbudet vil økte etterhvert. Kanalen kan sees på som en forsøksvirksomhet, til de fleste av programmene produseres i HDTV.

Historie[rediger | rediger kilde]

SVT og TV 4 sendte fra Fotball-VM 2006 i Tyskland i HDTV i en felles tilfeldig kanal. Kanalen ble sendt via satellitt (Canal Digital) og i det digitale bakkenettet på fire plasser. Tilgangen på mottagere (digitalbokser) var sterkt begrenset (bare noen hundre bokser) og bare noen få kunne se sendingerne. Etter fotball-VM 2006 fortsatte SVT sendingerne på egen hånd og døpte kanalen om til SVT HD.

Kanalen befant seg i begynnelsen bare via satellit og inngikk da bare i Canal Digitals tilbud. 12. desember 2006 begynte Comhem å sende kanalen over deres kabel-TV. Siden 27. mai 2007 finnes kanalen tilgjengelig i det digitale bakkenettet, først bare i Mälardalen og først senere i resten av landet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]