Det sudanske folks frigjøringsbevegelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «SPLA»)
Det sudanske folks frigjøringsbevegelse
LandSør-Sudan
Leder(e)Salva Kiir Mayardit
Grunnlegger(e)John Garang
Grunnlagt1983
HovedkvarterJuba
IdeologiNasjonalisme
Politisk posisjonBredt folkeparti
Nettstedwww.splmtoday.com
Flagg

Det sudanske folks frigjøringsbevegelse (engelsk: Sudan People's Liberation Movement, SPLM) er det største politiske partiet i Sør-Sudan. Partiet har en sterk posisjon på grunn av dets sentrale rolle i frigjøringen fra Sudan. Partiets leder Salva Kiir Mayardit fikk 93% oppslutning i presidentvalget i 2010, og er nå president i den frie republikken Sør-Sudan som ble opprettet i 2011.

Fra fredsavtalen i 2005 (Comprehensive Peace Agreement) og frem til frigjøringen i 2011 var SPLM et sudansk parti med representanter i Sudans parlament, som også ledet den autonome regjeringen i det sørlige Sudan. Tidligere var SPLM den politiske fløyen av Det sudanske folks frigjøringshær/-bevegelse (SPLA/M), en opprørsbevegelse som kjempet i den andre sudanesiske borgerkrig fra 1983 til 2005. SPLA/M ble grunnlagt av dinkaen John Garang, som ledet bevegelsen frem til sin død i 2005.

I 1991 ble bevegelsen splittet i to fraksjoner: John Garangs SPLA-Torit og Riek Machars SPLA-Nasir, som skiftet navn til SPLA-United i 1993 og South Sudan Independence Movement/Army (SSIM/A) i 1994. Skillet gikk dels etter etniske linjer. SPLA-Torit sto sterkest blant dinkaene, mens nuerne i større grad støttet SPLA-Nasir/SSLM/SSIM. Splittelsen førte til en svekkelse av SPLA, og mindre fraksjoner som Carabino Kuany Bols SPLA Bahr-al-Ghazal ble også opprettet. Riek og Garang ble gjenforent i et styrket SPLA/M i januar 2002.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]