SCUMM

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SCUMM
Tilblivelse1987
Utviklet avRon Gilbert, LucasArts
OSmultiplattform

Script Creation Utility for Maniac Mansion (SCUMM) er et scriptspråk utviklet av LucasArts (da det het Lucasfilm Games) for å forenkle utviklingen av eventyrspillet Maniac Mansion.

SCUMM er delvis en spillmotor og delvis et programmeringsspråk. Det lar utviklerne lage steder, objekter og dialogsekvenser uten å skrive kode i det språket spillets kildekode ender opp i. Dette betyr også at spillets script- og datafiler kan bli brukt på forskjellige plattformer. SCUMM har også andre motorer innebygd, slik som iMUSE, INSANE, CYST, FLEM og MMUCUS. SCUMM har blitt konvertert til følgende plattformer: 3D0, Amiga, Apple II, Atari ST, CDTV, Commodore 64, FM Towns, FM Towns Marty, Apple Macintosh, NES, MS-DOS/PC-DOS, Microsoft Windows, Sega Mega CD og PC Engine/TurboGrafx 16.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den originale versjonen ble laget av Aric Wilmunder og Ron Gilbert i 1987. Aric Wilmunder og flere andre laget senere nyere versjoner av motoren hvor den ble oppdatert og forbedret på de fleste områder.

SCUMM ble derfor brukt i flere eventyrspill fra LucasArts. Det er 10 kjente versjoner av motoren: versjon 0 (den originale Commodore 64-versjonen av Maniac Mansion), versjon 1, versjon 1.5 (NES-versjonen av Maniac Mansion) og versjon 2 til 8. LucasArts skrinla SCUMM i 1998 da de gikk over til GrimE for Grim Fandango.

Design[rediger | rediger kilde]

De fleste spillene laget med SCUMM har et verb-basert grensesnitt. Personen spilleren kontrollerer kan plukke opp objekter i spillverdenen og så bruke verbene på disse objektene og andre ting spilleren kommer over. Antall verb ble redusert fra et stort antall i de tidligere spillene til bare se, bruke (som er kontekstsensitiv og kan brukes til forskjellige ting som dra, skubbe, ta opp, osv) og prate.

Problemene spilleren kommer over løses generelt ved å bruke det riktige verbet på rett objekt. «Bruk kakeskjærer med gummitre», for eksempel. Et nevneverdig unntak er Loom hvor spilleren kontrollerer objekter i spillverdenen med forskjellige rekkefølger av noter som spilles ved hjelp av en stav.

Prateverbet starter dialogdrevne sekvenser hvor spilleren kan velge mellom forskjellige replikker han/hun kan si hvorpå personen som det prates til gir et førdefinert svar.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Versjon 0
Versjon 1
Versjon 1.5
  • Maniac Mansion (NES)
Versjon 2
  • Maniac Mansion (Amiga og forbedret PC-versjon)
  • Zak McKracken and the Alien Mindbenders (Amiga, Atari ST, og forbedret PC-versjon)
Versjon 3
Versjon 4
Versjon 5

Notis: iMUSE ble implementert i SCUMM i denne versjonen. Det ble også laget en annen gren av motoren da Ron Gilbert lisensierte den for spillene som ble laget av hans selskap, Humongous Entertainment. Dette SCUMM-systemet ble oppdatert separat til versjon 11.

Versjon 6
Versjon 7
Versjon 8

Idag[rediger | rediger kilde]

ScummVM er en gratis, SDL-basert SCUMM-klient. Kildekoden er åpen og skrevet i C++. Den gjør at mange spill laget med SCUMM kan spilles på dagens PC-er og på mange andre plattformer som de originalt ikke ble laget for, slik som Linux, PalmOS, PocketPC, Dreamcast, Xbox, PlayStation 2, PlayStation Portable og Nintendo DS

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]