SAM Coupé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SAM Coupé

SAM Coupé er en 8-biter britisk personlig datamaskin som ble lansert første gang på slutten av 1989. En vanlig misforståelse er at dette er en klone av Sinclair Research ZX Spectrum hjemmedatamaskin, selv om den har en kompatibel skjerm-modus og karakteristika som tillater emulering ettersom den ble markedsført som den logiske oppgraderingen fra ZX Spectrum. Den ble opprinnelig produsert av Miles Gordon Technology (MGT) basert i Swansea i Storbritannia.

Maskinvareoverblikk[rediger | rediger kilde]

SAM Coupé i profil, som forklarer det autofile navnet

Maskinene var basert rundt en Z80B CPU som var klokket til 6 MHz, og inneholdt en ASIC som er sammenlignbar med Spectrum-ens ULA. Grunnmodellen hadde 256 KiB med RAM, som internt var oppgraderbar til 512 KiB og eksternt med ytterligere 4 MiB (i 1 MiB pakker). Kassettbånd var originalt laringsmedium, men en eller to 3,5" diskettstasjoner kunne monteres internt. Stereo-lyd over åtte oktaver med en polyfoni på seks stemmer var tilgjengelig fra en Philips SAA 1099 IC. ASIC-en inkluderte også en scan-linje utløst interrupt-teller som tillot videoefekter å synkroniseres til en bestemt skjermposisjon med liten innsats.

Fire grafikk-modi var tilgjengelig:

  • Mode 4 - 256x192, linjært skjermminne, 4 bits per pixel (16 farger) = 24 KiB
  • Mode 3 - 512x192, linjært skjermminne, 2 bits per pixel (4 farger) = 24 KiB
  • Mode 2 - 256x192, linjært skjermminne, 1 bit per pixel med separat farge egenskap for hver 8x1 blokk av pixler = 12 KiB
  • Mode 1 - 256x192, separat farge egenskap, ikke-linjært skjermminne arrangert for å samsvare med skjermminnet til ZX Spectrum = 6.75 KiB

Alle modene brukte en fargetabell på 16 celler med valg fra en palett på 128 farger. I mode 1 gjorde ekstra tvungne ventetilstander at CPU fargen ble redusert med ca. 10% for å få en mer kompatibel fart for ZX Spectrum programvare.

En Motorola MC1377P RGB til PAL/NTSC enkoder dannet et komposittvideo-signal fra maskinens RGB- og Sync-signaler (levert av ASIC-e) til RF modulatoren.

Maskinene ble levert med 32 KiB med ROM som inneholdt nødvendig kode for å boote maskinen og en BASIC interpreter skrevet av Andrew Wright og sterkt influert av hans tidligere BETA Basic for ZX Spectrum. Ingen DOS var inkludert i ROM-en, men ble i stedet lastet fra disk ved å bruke BOOT eller BOOT 1 kommandoen, eller trykke F9 tasten. Majoriteten av disketter kom med SAMDOS på slik at de kunne bootes direkte, og SAMDOS ble automatisk kopiert med når en ny disk ble formatert.

BASIC-en var svært avansert og inkluderte kode for tegning av sprite og grunnleggende vektorformer som linjer og sirkler. Koordinatsystemet på skjermen var variable og innholdet kunne skaleres og sentreres vilkårlig. Det var også mulig å "ta opp" sekvenser med grafikkommandoer slik at de senere kunne repeteres uten fartsreduksjon påført av BASIC interpreteren, ikke ulikt displaylister i OpenGL.

Problemer med videominnet[rediger | rediger kilde]

Internt RAM var delt mellom videokretsene og CPU-en, der aksess fra videokretsene påførte en fartsstraff for CPU-en ettersom den var tvunget til å vente på ASIC-en. Som et resultat kjørte CPU-en til SAM Coupé bare omtrent 14% raskeren enn den til ZX Spectrum, til tross for at den trengte å gjøre fire ganger så mye arbeid for samme mengde av bevegelse på displayet.

Ekspansjonsporter[rediger | rediger kilde]

Baksiden av SAM Coupé. Fra venste mot høyre:breakknapp, MIDI INN/UT-porter, joystickport, musport, resetknapp, Euroconnector ekspansjonsport, kassettkontakt, stereo lydutgang / lispenninngang, strømknapp, SCART-kontakt, strøm/RF-socket

Et stort utvalg av ekspansjonsporter var tilgjengelig, inkludert:

  • To interne diskettstasjonnisjer
  • Litt ustandard SCART-kontakt for komposittvideo og digital og linær RGB
  • 64-pin Euroconnector for generell maskinvare-ekspansjon
  • Mus-port (proprietær, men en konverter for Atari ST-type mus ble tilgjengelig senere)
  • Lyspenn / Lysvåpen via 5-pin DIN
  • MIDI INN/UT porter (og GJENNOM, via en programvare-opsjon)
  • Nettverk ved å bruke MIDI-portene (opp til 16 maskiner kunne sammenkobles)
  • Atari-type 9-pin joystickport (kunne deles med en splitterkabel)
  • 3,5 mm monoplugg
  • Stereo lydutgang via 5-pin DIN

Unikt for SAM var at RF-modulatoren var bygget inn i strømforsyningen og tilkoblet med en kombinert strøm-/TV-kontakt. Dette medførte at signalforstyrrelse fra AC/DC-omformeren var vanlig og en populær, men helt uoffisiell modifikasjon var å fjerne modulatoren og ha den i en separat enhet.

SAM Coupé i Norge[rediger | rediger kilde]

SAM Coupé ble i starten importert av Dathor i Trondhjem. Senere ble den importert av Data Forum inntil MGT/SamCo gikk konkurs. I Norge ble det ikke solgt mange enheter; mellom 10-20 av totalt ca. 12 000 på verdensbasis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]