S. Clay Wilson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
S. Clay Wilson
Født25. juli 1941[1][2][3]Rediger på Wikidata
Lincoln
Død7. feb. 2021[4]Rediger på Wikidata (79 år)
San Francisco
BeskjeftigelseTegneserieskaper, tegneserietegner Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA

S. Clay Wilson (født 25. juli 1941), «S.» står for Steve eller Steven, er en amerikansk undergrunnstegner og en sentral figur den amerikanske undergrunnsbevegelsen. Wilson er kjent for aggressiv voldelige og seksuelt utførlige panoramaer av slum og gateliv, ofte avbildet som ville eskapader med pirater, en dekadent smådjevel, prostituerte og bikere. Den grove og tildels rotete tegnestilen står til innholdet, og svært få finner Wilsons serier innbydende og tildels heller frastøtende. Robert Crumb var dog en av de få som tok Wilson i forsvar og mente at han var en frigjørende kilde av inspirasjon for hans egne serier. Crumb lot Wilson slipp til i de første heftene av Zap Comix, noe som dannet grunnlaget for Wilsons karriere.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Wilson var født i Lincoln i Nebraska og gikk på Universitetet i Nebraska. Han hadde trening som sykepleier i hæren og hadde forskjellige småjobber før han flyttet til San Francisco i 1968. Her møtte han Charles Plymell som utga Robert Crumbs tegneseriehefte Zap Comix, antagelig det første rene undergrunnshefte med tegneserier.

Wilson hadde tegnet siden han var 12 år gammel. Wilsons serier er svært annerledes enn det meste av alt annet; minutiøse detaljerte skildringer av samfunns skyggesider med nær bestialsk interesse for det smakløse. Med unntak av en liten dekadent og ekkel smådjevel og noen andre figurer som gjentas er det ingen egentlig hovedfigur i seriene hans. Et påfallende trekk av Wilsons serier er kontrasten mellom den litterære måten hans figurer snakker og tenker, og den fordervet volden som de deltar i. Svært sjelden hadde fortellingene et poeng i henhold til tradisjonell fortellerteknikk. Men Wilsons kompromissløshet imponerte en del, blant annet forfattere som William S. Burroughs og Terry Southern.

I henhold til Charles Plymell var Wilsons første utgitt serie i 1966 i poesimagasinet Grist #7 og deretter i Grist #9, begge fra samme år. Den første opptreden av smådjevelen, Checkered Demon, skal ha vært i en reklame i et senere utgave av Grist. Wilsons portfolio ble trykt det påfølgende året (og som senere ble utgitt i tegneseriehefter).

Wilsons senere serier ble mer demonisk eller avskylig med zombiepirater og ikonoklastiske avbildninger av Jomfruen fra Guadalupe (den katolske helgen Vår Fru av Guadalupe fra Mexico) som en råtnende vampyrmor. I det store og hele har Wilsons serier forblitt konsistente siden hans første utgivelser, og i liten grad endret seg med tiden i kontrast til mange av tegnerne i motkulturen som både modnet og tilpasset seg et større publikum og en annen tid. S. Clay Wilsons serier har derimot forblitt vanskelig å tilegne seg for flertallet. På den annen side har Wilson illustrert mer kommersielt tilgjengelig verker som en samling av eventyrene til brødrene Grimm.

Hovedsamlingen av S. Clay Wilsons serier er Checkered Demon Anthology Vol. 1 fra Last Gasp. En kunstbok, The Art of S. Clay Wilson, ble utgitt i 2006 av forlaget Ten Speed Press, og dekker hans omslag, trykk og malerier foruten hans tegneserier.

Hjerneskade[rediger | rediger kilde]

Den 8. november 2008 fikk Wilson et «alvorlig hjerneslag».[5] Etter å ha vært tilstede ved Alternative Press Expo i San Francisco og drukket hardt hele dagen ble han funnet bevisstløs utenfor sitt hjem mellom to parkerte biler. Det er uklart om han ble overfalt eller fikk slag. Blant hans skader var en brukket nakke.[6]

Wilson har gjennomgått betydelig sykehusopphold for skadene og afasi. Hans venner har holdt to innsamlinger og konserter for å betale for hans sykehusopphold. I november 2009 kunne han utskrives, i stand til å tegne noe, og delvis i stand til å snakke, men fortsatt avhengig av særskilt pleie.[7][8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BD Gest', BD Gest' author ID 29886, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID w/wilson, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6421dc1, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «S. Clay Wilson, Envelope-Pushing Underground Comix Icon, Passes Away»[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Oregonian
  6. ^ S. Clay Wilson: «So Much of His Brain is Damaged»
  7. ^ S. Clay Wilson Benefit
  8. ^ Wilson And Me, an update… July 2010, Lorraine Chamberlain

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]