Søster Marina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søster Marina
Født1926Rediger på Wikidata
Perdizes
Død2011Rediger på Wikidata
São Paulo
BeskjeftigelseTeolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetBrasil

Søster Maurina (født Maurina Borges da Silveira 1926, død 2011) var en brasiliansk katolsk nonne. Hun var den eneste ordenssøster som ble arrestert og torturert under militærtdiktaturet i Brasil.[1]

Hun ble arrestert i oktober 1969 Ribeirão Preto i São Paulo. Hun var da leder for et hjem for foreldreløse barn. Uten at hun visste noe om det hadde medlemmer av geriljagruppen Forças Armadas de Libertação Nacional (FALN) tatt i bruk ett av rommene der.[2] Nonnen og flere av FALN-folkene ble arrestert av Operação Bandeirante (OBAN) og ble torturert i fem måneder. Ifølge Paulo Evaristo Arns, som da var erkebiskop av erkebispedømmet São Paulo, var det arrestasjonen av Marina som utløste hans offentlige fordømmelser av diktaturet.

I 1970 ble Maurina løslatt i en utveksling med den japanske konsulen Nobuo Okuchi, som var blitt kidnappet av Vanguarda Popular Revolucionária (VPR). Hun ble så tvunget i eksil og bosatte seg Mexico, der hun bodde i 14 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Madre não teve filho"[død lenke]. Gazeta de Ribeirão, March 11, 2008. Accessed April 7, 2009.
  2. ^ ARBEX, José, et al. Coleções Caros Amigos. A ditadura militar no Brasil. Page 230. São Paulo: Caros Amigos Editora, 2008.