Sørafrikansk villkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørafrikansk villkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Felis silvestris cafra
Alt. navn: sørafrikansk villkatt, kafferkatt, sørafrikansk ørkenkatt m.m.
Artstilhørighet: villkatt, småkatter, mindre kattedyr
Habitat: Terrestrisk (tørt klima, krattskog)
Utbredelse: Afrika, sør for Ekvator

Sørafrikansk villkatt (Felis silvestris cafra) er en villkatt som finnes over store deler av Afrika, fra litt nord for Ekvator til Kapp-provinsen i Sør-Afrika. Den er imidlertid fraværende langs kysten av Namibia og i regnskogbeltet ved Ekvator. Eksemplarer i mer nordlige strøk regnes i hovedsak som blandinger mellom denne underarten og afrikansk villkatt (F. s. lybica ).

Sørafrikansk villkatt er ifølge Carlos A. Driscoll med flere en underart av villkatt (Felis silvestris).[1] Moderne forskning med DNA viser også at dens nærmeste slektning er afrikansk villkatt, som den også ligner.

Sørafrikansk villkatt forveksles ofte med afrikansk villkatt. Den ble først beskrevet av Desmarest i 1822. Synonymer til det vitenskapelige navnet er F. s. caffra (A. Smith, 1826), F. s. caligata (Temminck, 1824), F. s. obscura (Anderson og de Winton, 1902), F. s. namaquana (Thomas, 1926), og F. s. rusticana (Thomas, 1928). I tillegg til nevnte synonymer er det også beskrevet en rekke varianter. Eksempler på slike er F. s. griselda og F. s. mellandi (Sentralafrika), F. s. ocreata (østre Sentralafrika), F. s. pyrrhus (vestre Sentralafrika), F. s. ugandae og F. s. brockmani (Østafrika).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]