Sør-Lenangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om bygda. For fjorden se Sørlenangen.

Sør-Lenangen (også skrevet Sørlenangen)[1] er ei bygd på østsida av fjorden Sørlenangen ved Ullsfjorden i Lyngen kommune i Troms.[2]

Næringsgrunnlaget i bygda er jordbruk, fiske, offentlige tjenester og andre private tjenester og fritidsaktiviteter. Reiselivet er i vekst, og er basert på naturopplevelser i området. Lyngsalpene omkranser bygda på god avstand med åpning mot vest, nordvest og mot skipsleia. Bygda er godt besøkt av turister og studenter fra UiT hele året. Øvrig næringsliv er transport og bilservice, trelasthandel, frisør og fysioterapeut. Bygda har et aktivt bygdelag

Sør-Lenangen har barne-og undomsskole fra 1970 med gymsal, svømmehall, ballbinge og andre aktivitetsområder og opplyst turløype. I 2017 ble den revet og ny moderne skole tatt i bruk høsten 2019. Bygda har videre ambulansestasjon for helikopter og ambulansebil for UNN, Lenangen private legesenter, samt barnehage.

Yttre Lyngen har buss- (til Lyngseidet>) og hurtigbåtforbindelse til Tromsø. Fv312 går fra kommunesenteret Lyngseidet (50 km), gjennom bygda og langs hele østsiden av fjorden. På vestsida går Fv314 til bygdene Lenangsøyra og Fv313 til Ravika. Avstanden til Tromsø er 77 kilometer via ferge over Ullsfjorden.

Sør-Lenangen er den eldste bygda i Ytre Lyngen, som også omfatter Jægervatnet, Lenangsøyra, Selnes, Ravika og Nord-Lenangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sør-Lenangen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 17. februar 2017. 
  2. ^ Sør-Lenangen på Norgeskart.no fra Statens kartverk