Sønner av Norge kjøper bil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sønner av Norge kjøper bil
Generell informasjon
Utgivelsesår6. september 1962
Lengde98 min.
Bak kamera
RegiØyvind Vennerød
ManusforfatterHans Faye-Lund og Jørn Ording
MusikkKjell Karlsen
SjeffotografRagnar Sørensen
Prod.selskapContact Film
Eksterne lenker

Sønner av Norge kjøper bil er en norsk film fra 1962 av Øyvind Vennerød, basert på novellen Blank i lakken av Hans Faye-Lund. Den var ideologisk sett, en videreføring av Støv på hjernen fra 1959 og Sønner av Norge (film) fra 1961 og var en «satire of drabantbyens bildilla og tiltakende avbetalings-tendens».[1] For filmselskapet Contact Film var det den tiende i rekken, som den gang var norsk rekord for private filmselskaper.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Man ser ektemenn som i fritiden vasker, polerer og reparerer sine biler. Etter en begredelig tur til Konglevik campingleir vil konene på avbetalt husmortur til Mallorca.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

I rollen som redaktør var Per Theodor Haugen, gift med Inger Marie Andersen. Kontorsjef Willie Hoel var gift med Kari Diesen og far til Grynet Molvig. Ligningssekretær Arne Bang-Hansen var gift med Turid Balke (vinduspusser). Førstebetjent Carsten Byhring var gift med Randi Kolstad. Glasshandleren Arvid Nilssen var gift med Vigdis Røising, og sportshandler Rolf Sand med Unni Bernhoft.

I en ellers lang rolleliste var Carsten Winger, Tore Foss, Ernst Diesen, Ågot Børseth, Wilfred Breistrand og Johannes Eckhoff med.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Premieren var tre samtidige steder, Nordstrand Kino, Ullevål Kino og Saga Kino. Den fikk 1 stjerne og betegnet som krampaktig og overdrevet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Årets tredje norske film i gang på Jar fra VG (10.5.1962)
  2. ^ "Sønner av Norge kjøper bil" – satire over bildilla, campingliv og Mallorca i VG (1.9.1962)
  3. ^ Kl. 17-19-21 i VG (7.9.1962)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]