Sønderborg kaserne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sønderborg Kaserne

Sønderborg kaserne er en kaserne i SønderborgAls som i dag huser Hærens Sergentskole. Skolen er en utdannelsesinstitusjon i Forsvaret som utdanner sersjanter, oversersjanter og seniorsersjanter til alle Hærens våpenarter. Kasernen har flere ganger vært lukningstruet og i forbindelse med Forsvarsforliket 2013–2017 ble det besluttet å flytte Hærens Sergentskole til Varde Kaserne og deretter nedlegge og avhende Sønderborg kaserne.[1]

Kasernen forventes lukket permanent i oktober 2014.

Kasernens historie[rediger | rediger kilde]

I 1905 besluttet Den tyske keiserlige flåte å flytte sin østersjøflåte fra Kiel til nye orlogsstasjoner i henholdsvis Sønderborg og Flensborg. Samme år begynte oppførelsen av to ut af tre planlagte bygninger i Sønderborg og orlogsstasjonen ble innviet 6. april 1907. Utover orlogsstasjonen ble det også innviet en skipsartilleriskole. De var tegnet av arkitektene Adalbert Kelm og Eugen Fink. I 1908–09 fulgte et marinesykehus som i dag er en del av Sønderborg Sygehus.

Ved utbruddet av første verdenskrig den 28. juli 1914 ble den keiserlige flåte mobilisert og den 31. juli avgikk flåtens skip fra Sønderborg. På dette tidspunkt opphørte skolen samtidig med å fungere som skipsartilleriskole.

I november 1918 utbrøt det revolusjon i Tyskland og den 6. november tok marinesoldaten Bruno Topff (1886–1920) sammen med et soldatråd kommandoen over Als og orlogsstasjonen, sannsynligvis for å unngå kaos. Etter tre hektiske dager ble orlogsstasjonen og Als igjen en del av Tyskland og samme dag trådte Bruno Topff tilbake med henvisning til sitt helbred. Historien om at Bruno Topff utropte Als til republikk er formodentlig en myte.

I løpet av 1920 ble den nordlige del av orlogsstasjonen, nå Skolekasernen, gjennomgripende istandsatt og innrettet til en skole og behandlingssted for sønderjyske krigsinvalider. Bygningen ble innrettet med operasjonsstue, røntgenlokaler, sykestuer, laboratorium, proteseverksted og gjenopptreningsverksteder. Krigsinvalideskolen lukket i mai 1925. Den 1. oktober 1926 flyttet Fodfolkets Sergentskole inn på kasernen. I 1932 skiftet skolen navn til Fodfolkets Sergent- og Oversergentskole.

Den 9. april 1940 var det garnisonert omkring 400 mann på kasernen. I kasernens flaggtårn ble det oppstilt et luftvernsrekylgevær som åpnet ild mot tre tyske fly som fløy lavt hen over kasernen. I november 1942 forlot den danske hær Sønderborg kaserne etter ordre fra Wehrmacht. Kasernen og sersjantskolens funksjoner flyttet midlertidig til Næstved. Den 15. november 1942 overtok Wehrmacht offisielt kasernen, som overveiende ble benyttet av Kriegsmarine som sjømineskole og til øvelser i avskytning av torpedoer. Den 9. mai 1945 rykket 20 frihetskjempere inn på kasernen og avvæpnet de resterende tyske styrker. Den 22. mai etablerte frihetskjemperne en syv mann stor vaktstyrke på kasernen og den 22. juli ble de avløst av danske styrker hvoretter splittflagget igjen kunne heises over kasernen.

I 1947 ankom kistene med de jordiske rester av omkomne dansker fra de tyske konsentrasjonsleirer til kasernen. Fra Sønderborg ble kistene ført til de respektive kirkegårder.

I 1961 gjenopptok man utdannelsen av sersjanter på Sønderborg kaserne og den fikk navnet Infanteriets Befalingsmandsskole – Sønderborg. I 1966 ble navnet forenklet til Infanteriets Befalingsmandsskole, i 1970 skiftet den navn til Sergentskolen i Sønderborg og i 1997 fikk den sitt nåværende navn. I 1998 fikk kasernen utvidet sin innkvarteringskapasitet med ytterligere en bygning i forlengelse av den nordligste liggende bygning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forsvaret.dk: Politisk aftale om kaserner». Arkivert fra originalen 10. september 2014. Besøkt 15. august 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]