Sårmynte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sårmynte
Nomenklatur
Sideritis montana
L.
Populærnavn
sårmynte
Hører til
sårmynteslekta,
leppeblomstfamilien,
Lamiales
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa
Sideritis montana

Sårmynte (Sideritis montana) er en introdusert art i Norge som har kommet inn i landet med ballast og korn. På grunn av klimaet har den problemer med å reprodusere seg og ekspandere fra de få funnstedene i Norge. Den er 15–35 cm høy og forgrener seg fra midten av hovedstengelen. De motsatte bladene er avlange, lanseformede og dekket av børsteaktig hår. Blomstrer fra juni til september, De klokkeformede begerbladene er harde og 8–11 mm lange hvor hver av de 5 tennene ender i ett torn. Kronbladene er kortere enn begerbladene og er lysegule for senere å bli brune. Støvbererne er innesluttet i kronrøret. Blomstene er samlet i kranser på i hovedsak 6 blomster og blomstrer fra juni til september. Frøene er 1,5 mm lange. Den er en tørke- og hetetolerant plante som liker sandholdig jord.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Planten er utbredt i hele middelhavsområdet, Balkan, sørlige Ukraina, sørlige Russland, Kaukasus, Sentral Asia, Tyrkia, Iran og Afghanistan.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Blomsterleksikon, Richard Fitter, Alistair Fitter og Marjorie Blamey, Norsk utgave av Inger Gjærevoll, Tiden Norsk Forlag 1975, ISBN 82-10-00940-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]