Ryllikdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ryllikdvergmåler
Nomenklatur
Eupithecia millefoliata
Rössler, 1866
Populærnavn
ryllikdvergmåler
Hører til
dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: enger
Utbredelse: den palearktiske sone

Ryllikdvergmåler (Eupithecia millefoliata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia). Arten ble funnet for første gang i Norge ved Kristiansand i 2000 ([1]).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 20 – 23 mm), slank, blekt grå måler uten noen spesielle feltkjennetegn. Den hører til de artene der man bør dissekere kjønnsorganene for å bestemme den sikkert. Forvingen er blekt grøbrun med utydelige, lyse tverrbånd og en mer eller mindre tydelig, mørk flekk i midten. Larven er lyst gulbrun med tallrike, små, hvite vorter over hele kroppen. Den har en del påfallende, kraftige, hvite børster og pileformede, mørkbrune flekker på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på tørre, varme enger der larvene utvikler seg på blomster og frøemner av ryllik (Achillea millefolia). De voksne målerne flyr om natten i junijuli og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, men er sjelden i de fleste områder. I Norge ble den første gang funnet på Kjevik ved Kristiansand i 2000. Et eldre funn fra Vestfold viste seg å være en feilbestemmelse ([2]).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]