Rygg (Gloppen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rygg er et tettsted, eller bygdesenter, i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Stedet ligger på sørsida av Gloppenfjorden, og danner sentert for Rygg krets, med beliggenhet for Rygg skole, bygdehuset Runnevang og kaianlegget på Ryggøyra.

Rygg krets blir lokalt omtalt som Sørstranda, et samlenavn for området fra Arnestad ved Fitje i Bukta innerst i Gloppefjorden til Hestenesøyra mot vest ved fjordåpningen. Området har et tydelig skille mellom bebyggelsen ved fjorden og bebyggelsen på platået over.

Til området hører to kirker. Severdigheten Gimmestad gamle kirke ligger på platåkanten mot øst for Rygg, mens den nyere Gimmestad kirke ligger ved fjorden.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Langs hele sørstranda går riksvei 615 som transportåre mellom Sandane og Florø. Langs den øvre linja på sørstranda går fylkesvei 697, som strekker seg fra Fitje til Sande. Området har to byggefelt, ett på Arnestad og ett på Sande.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Området er dominert av jordbruk, med melkeproduksjon som viktigste næring. Pelsdyroppdrett og sauehold er også sentrale næringer. Navn på gårder i området er blant annet Sande, Rauset, Ravnestad, Rygg, Gimmestad, Grov og Arnestad. I motsetning til på nordsida av fjorden, som er solvendt og god egnet for fruktdyrking, finnes det få fruktdyrkere på Sørstranda. Derimot er bærproduksjon, som jordbær og bringebær, vanligere på Sørstranda.

«Ivahola» er et avfallsdeponi for hele Nordfjord, og ligger i området vest mot Hestenesøyra.

Historie[rediger | rediger kilde]

Organisasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Brodd IL er det lokale idrettslaget. Idrettslaget nytter bygdehuset Runnvang til innendørs aktiviteter. På platået over har de laget egen idrettsbane, Loggane stadion, med grusbane til fotball og friidrett.
  • «Sudstrands ungdomslag» er det lokale ungdomslaget som ble stiftet tilbake i 1892. Laget hold først til i ei stue på gården Rauset, de flyttet senere inn i lokaler i skolen, deretter i det lokale bedehuset, før de fikk bygget eget bygdehus, Runnevang, i 1927.
  • 4H er representert gjennom «Kløveren 4H», en aktiv 4H-klubb.
  • «Sørstranda Utviklingslag» er det lokale vellet, de står bak arrangementer i bygdehuset Runnevang, og har etablert nettsiden www.Sjedu.no.

«Sjedu»[rediger | rediger kilde]

«Sjedu» er et lokalt uttrykk som nyttes dialektisk for «ser du», og legges gjerne på i slutten av en setning. Uttrykket er så lokalt nyttet at folket fra Sørstranda kan omtales å være en «Sjedu». Utviklingslaget har valgt å spille på uttrykket og har gitt lagets nettside navnet, sjedu.no.

Blant noen personer er uttrykket blitt hengende som kallenavn, og en vandrehistorie forteller om en bonde som ble kalt Sjedu, som ikke likte at navnet gikk videre til sønnen. Han skal ha forklart dette på følgende måte: «At de kalla meg for Sjeduen, det er greit, sjedu, men at de kalla sonen min for Veslesjeduen, det likar eg ikkje, sjedu.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]