Rye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For stedet Rye, se Rye (Byneset)
Rye sammensydd av to bredder med knyttet floss. Den er datert 1858 og er kommet fra Orkdal i Sør-Trøndelag. Foto Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum NF.1916-0379.

Ei rye er et vevet teppe der en side er dekket med floss.[1] I tillegg peker Ivar Aasen også på at rya kan bety et grovt teppe eller et gulvteppe.[2] Det finnes ryer av ulike typer ble brukt som over- og underbredsel i seng eller soveplass eller som gulvteppe. Ryer kan veves av ny ull eller av gjenbruksmaterialer. For uten i de nordiske landene er bruk av ryer kjent fra England, Nord-Tyskland, Nederland og Irland, og på 1600- og 1700-tallet ble det innført en del engelske ryer til Norge.[3]

Båtrye[rediger | rediger kilde]

Ryer har trolig først vært brukt av befolkningen langs kysten til overbredsel i åpne båter, og båtrya er vel kjent som fiskernes sengetøy i både i båt og i rorbu.

Ei rye kunne veie om lag 18 kilo, og var verdt like mye som ei god melkeku. Arbeidsinnsatsen bak ei rye, fra spinning til ferdig rye, tilsvarer et halvt årsverk. Rya ble oppfattet som fiskernes mest verdifulle gjenstander.

I det tradisjonelle norske bondesamfunnet var skinnfellen det valigste man bredte over seg i senga. I fuktig klima tok skinnfellen fort skade. Vevde ryer, helt av ull, egnet seg derfor bedre.

Betegnelsen napparye brukes også om båtryer.

Fillerye[rediger | rediger kilde]

Ei fillerye veves med oppklipte utbrukte tekstiler som innslag, og brukes som gulvteppe.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk allkunnebok bd. 5 s.752
  2. ^ Aasen, Ivar (1877): Norsk Ordbog. Christiania. s. 621.
  3. ^ Norsk allkunnebok bd. 5 s. 752.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]