Rustdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rustdvergmåler
Nomenklatur
Eupithecia icterata
(Villers, 1789)
Populærnavn
rustdvergmåler
Hører til
dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: enger og veikanter
Utbredelse: den palearktiske sone

Rustdvergmåler (Eupithecia icterata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia). Den finnes nord til Møre og Romsdal i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 20 – 23 mm), slank, gråaktig måler, likevel en av den største dvergmålerne (Eupithecia spp.). Den kjennes vanligvis lett på den store, rustbrune flekken i forvingen. Forvingen er lyst grå med en oval, svart flekk i midten. Langs ytterkanten er det en mindre tydelig, ofte oppbrutt, bølgete, hvit tverrstripe. Midt i vingen er det en lyst rustbrun flekk som varierer sterkt i størrelse. Noen ganger er den ganske liten, men ofte dekker den det meste av vingeflaten. Bakvingen er lysgrå. Larven er lyst gråbrun, med spredte, små, hvite vorter over hele kroppen og en rekke av pileformede, mørkbrune flekker langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på blomster av planter i kurvplantefamilien (Asteraceae), mest på ryllik (Achillea millefolia) og nyseryllik (Achillea ptarmica), men også på reinfann (Tanacetum vulgare) og burot (Artemisia vulgaris). De voksne målerne flyr om natten i juliaugust, og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i hele Europa og også i Nord-Afrika og Nord-Asia. I Norge forekommer den på østlandet, vestover langs kysten til Hordaland, og er også funnet i Møre og Romsdal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]