Russisk einer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Russisk einer
mangler bilde
Vitenskapelig(e)
navn
:
Juniperus semiglobosa
Norsk(e) navn: Russisk einer
Hører til: einerslekten,
sypressfamilien,
bartrær,
blomsterplanter

Russisk einer eller «Himalayisk blyanteiner» (latin: Juniperus semiglobosa, kinesisk: 昆仑多子柏 kun lun duo zi bai) er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser i høyder av 1.550–4.350 moh. i fjellområdene i Sentral-Asia. Landene den vokser i omfatter nordøstre Afghanistan, nordlige Pakistan og nordvestre India, vestre Nepal, vestre Xinjiang helt nordvest i Kina, sørøstre Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan.

Det er en busk eller lavt tre, som blir inntil 15 meter høyt, og kan ha en diameter på 1,2 – 2 meter. Barken løsner i flak. Nålene på unge skudd sitter i grupper av 2 eller 3, og er 3-7 mm lange; mens voksne nåler er grønne, skjellaktig tette og inntil 2 mm lange. Den er oftest særbu, med hann- og hunnblomster på separate individer.

Frøkonglene modner etter 18 måneder til blå-svarte bær, 4-6 ganger 4-8 mm store, med 2-3 frø inni. De er nesten runde, men utover det flate eller toøret eller trekantformet, flate og runde. Hannkonglene er 3–5 mm store og sprer sitt pollen om våren.

En mulig variant Juniperus semiglobosa var. talassica fra Kasakhstan er ikke ennå fullstendig testet og identifisert som egen variant.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Juniperus semiglobosa – bilder, video eller lyd