Ruplal Bishvakarma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ruplal Bishvakarma (रूपलाल विश्वकर्मा) (transkriberes også Rup Lal) var en kommunistleder i Nepal.

Han var født inn i en middelbondefamilie i Chitwan distrikt. Ulikt de fleste andre kommunistledere av sin generasjon var han shudra (altså dalit, det vil si at han tilhørte den laveste delen av det tradisjonelle hindukastesystemet.

Ruplal var leser av Kisan Samiti (Bondeforbundet), som organiserte småbønder til kamp mot føydale godseire. I 1971, da han var medlem av NKP (Pushpa Lal), skal han ha vervet den unge Puspha Kamal Dahal, seinere bedre kjent som Prachanda, for kommunismen.

I 1976 blei Ruplals gruppe med i danninga av Nepal Workers Peasants Organisation (Nepals arbeider og bondeorganisasjon, som seinere skifta navn til Nepal Mazdoor Kizan Party (Nepals Arbeider og Bondeparti). Da NWPO sprakk i 1983, fulgte Ruplal den fløyen som var leda av Hareram Sharma. Men han brøyt snart med denne gruppa. Sammen med Proletarian Communist League stifta han Proletarian Workers Organisation, som han leda.

Under demokratiopprøret Jana Andolan 1990 gikk PWO inn i den radikale fronten av revolusjonære kommunistpartier Samyukta Rashtriya Janaandolan, der Prachandas og Baburam Bhattarais partier også deltok.

Etter seieren i demokratiopprøret fulgte Ruplal og PWO i november 1990 flere andre partier med inn i det nye partiet NKP (Ekda Kendra), som var leda av Prachanda.

Da NKP(EK) sprakk i to i 1994 og flertallsfløya leda av Prachanda og B. Bhattarai danna NKP(Maobadi), fulgte Ruplal mindretallet som var leda av Nirmal Lama.

Ruplal og Lama kritiserte flertallsfløya for å starte forberedelser til en væpnet bonderevolusjon. De mente at tida var ennå ikke moden. Denne fløya fortsatte å bruke det gamle partinavnet, NKP(EK).

Ruplal brøyt snart etter med Lamas NKP(EK). I 1999 stilte han til parlamentsvalget med sitt eget parti, Nepal Dalit Shramik Morcha (Nepals dalit arbeiderfront), som sloss for frigjøring for lavkaster. Partiet fikk ikke fikk valgt noen representant. Det fins fortsatt.


Se også[rediger | rediger kilde]