Runrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Runrig
Runrig under en konsert i Tyskland i 2004
OpphavSkye, Skottland
SjangerFolkrock, keltisk rock
Aktive år1973–2018
PlateselskapRidge Records
Chrysalis Records
Nettstedhttp://www.runrig.co.uk/
Medlemmer
Rory Macdonald
Calum Macdonald
Malcolm Jones
Iain Bayne
Bruce Guthro
Brian Hurren
Tidligere medlemmer
Peter Wishart
Donnie Munro
Blair Douglas
Robert MacDonald
Richard Cherns
Campbell Gunn
Andre forhold

Runrig er en skotsk folkrock-gruppe som ble dannet av brødrene Rory Macdonald og Calum Macdonald fra UistHebridene og deres venn Blair Douglas i 1973 på øya Skye vest i Skottland. De spilte sin første konsert i Kelvin Hall i Glasgow. De er også kjent for sine sangtekster på skotsk gælisk, men synger også på engelsk på grunn av sin stadig økende internasjonale anerkjennelse. Katthult-vokalisten Aud Ingebjørg Heldaas fra Norge synger med på sangen «In Scandinavia» på albumet Everything You See[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Donnie Munro fra Skye ble med i Runrig i 1974, året etter at gruppa ble dannet, og Runrig begynte å spille utenfor deres hjemmeområde. Douglas forlot gruppa på slutten av 1978 og ble erstattet av Robert MacDonald. Denne sammensetningen fortsatte inntil Douglas igjen ble med i 1978 og Malcolm Jones ble gitarist som erstatning for Robert MacDonald som forlot gruppa. Allerede det neste året forlot Douglas igjen gruppa for å bli solomusiker. I 1981 kom trommeslageren Iain Bayne (tidligere New Celeste) med sammen med tangentspilleren Richard Cherns. Sistnevntes opphold ble kortvarig, men ble erstattet av Pete Wishart (tidligere Big Country) i februar 1986. Denne sammensetningen har blitt betraktet som det klassiske Runrig og varte i elleve år.

I 1997 forlot gruppas førstesanger Donnie Munro Runrig for å forfølge en karriere som politiker, men ble senere også en solomusiker med adskillig hell. De gjenværende medlemmene vurderte på å oppløse gruppa, men etter en lengre leting erstattet de Munro med den kanadiske folkemusikksangeren og komponisten Bruce Guthro. Denne beslutningen delte Runrigs tilhengere: Noen har argumentert at tapet av Donnie Munros meget særegne sang og hans evne til å synge både skotsk gæliske og engelske sangtekster ikke har blitt tilstrekkelig oppveid av Bruce Guthro adskillig lysere og som heller ikke behersker skotsk gælisk. Andre hevder at ettersom Guthro har en annen stemme har gjort det mulig for Runrig å utvikle seg i nye retninger som ikke var mulig med Munro.

I 2001 forlot gruppas tangentspiller Peter Wishart Runrig da han ble valgt som parlamentsmedlem for Tayside for Skottlands nasjonale parti – Scottish National Party – og i 2005 ble han gjenvalgt. Brian Hurren kom inn som hans erstatter.

Nåværende medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

  • Peter Wishart (Tangentspiller)
  • Donnie Munro (Førstesanger)
  • Blair Douglas (Trekkspill og tangentspiller)
  • Robert MacDonald (Trekkspill)
  • Richard Cherns (Tangentspiller)
  • Campbell Gunn (Vokal)

Musikk[rediger | rediger kilde]

Runrigs første album ble utgitt i 1978, Play Gaelic, og var banebrytende da alle sangene var på nettopp skotsk gælisk. Musikken er lett, varm og akustisk. Det ble gjenututgitt i 1990 som Play Gaelic, the first legendary recording. Det andre albumet, The Highland Connection, ble utgitt et år senere på gruppas eget plateselskap Ridge Records. Plata var et overgangsalbum som hadde jamrende elektriske gitarer strødd med vakre ballader. Her kom den første utgaven av den tradisjonelle skotske sangen «Loch Lomond». En senere utgave skulle bli Runrigs signatursang og den som avsluttet deres konserter.

Runrigs kunstneriske gjennombrudd kom med Recovery i 1981, en tematisk innspilling som handlet om framveksten og politikken til Skottlands gælisk samfunn. Musikken er der for å tilsvare ambisjonene og Runrig var nå på veg til forme deres særegne lyd.

I 1982 utga gruppa sin første singel, en gjeninnspilling av «Loch Lomond», og med denne begynte kjennskapen om Runrig å spre seg utenfor det skotske høylandet og øyene. I 1984 skrev de kontrakt med det lille plateselskapet Simple Records, – en avgjørelse som nesten drepte gruppa. To singler ble utgitt, den første «A Dance Called America», fikk i mikseprosessen ødelagt mastertapen og det fikk lyden til å høres falsk ut, og den andre «Skye», som ble arrangert på en slik måte at den skuffet både publikum som gruppa selv. En lengre versjon av «Skye» ble senere gjenutgitt på samlealbumet fra Alba Records kalt A Feast of Scottish Folk Music, volume 1, sammen med en tidlig versjon av «Lifeline» og den gæliske sangen «Na H-uain as T-Earrach» som først hadde vært B-siden av «A Dance Called America».

Gruppa frigjorde seg fra plateselskapet og gikk tilbake til sitt eget plateselskap Ridge Label og fikk knyttet til seg musikkprodusenten Chris Harley (også kjent som Chris Rainbow) som løftet deres innspillinger utfra sin erfaringer som solomusiker og som sanger med både The Alan Parsons Project og Camel. Springbrettet til det store markedet kom med albumet Heartland fra 1985 – et sterkt album med sammensveiset gælisk musikk andaktaktig rock, dog preget av samtiden. I 1987 utga de sitt første album for det store plateselskapet Chrysalis Records, The Cutter and the Clan.[2] Heretter fikk gruppa en voksende suksess i Storbritannia og i de neste ti årene, fra 1987 til 1997, var Runrigs mest suksessfulle periode og hvor de hadde en rekke listeplasseringer.

I nyere tid[rediger | rediger kilde]

Bandets popularitet i Storbritannia har dalt noe siden 1997, men har til gjengjeld vokst andre steder, ikke minst i Danmark hvor gruppa har opptrådt gjentatte ganger og innspilte deres album, Everything You See, i mai 2007. På dette albumet ble norske Aud Ingebjørg Heldaas fra bandet Katthult fløyet til Danmark for å synge på balladen «In Scandinavia». Hun ble bedt om å synge på gebrokkent engelsk, etter sigende for at det lyder eksotisk for skotter. Albumet gikk øyeblikkelig til toppen av det danske musikklistene.

Runrig har turnert gjentatte ganger i England, Danmark og Tyskland, foruten selvfølgelig Skottland. De utgir igjen album på sitt eget merke, Ridge Records. Albumet The Stamping Ground fra 2001 ble sett på som en form for hjemkomst etter det mer ensformige og glansløse In Search of Angels (1999). For albumet Proterra fra 2003 var meningene dog mer delte igjen.

Runrig spilte sin første konsert i USA den 4. april 2006 på Nokia Theatre i New York som del av veldigheteskonserten «Glasgow the Caring City». Det var også en form for gjenforening ved at det tidligere medlemmet Blair Douglas deltok på scenen og spilte trekkspill på flere sanger. Blant publikum var det kommet tilhengere fra så langt unna som Texas, Alabama, Florida, Colorado, Minnesota i USA, og Skottland. I 2007 er det planlagt en større utendørskonsert ved Loch Ness i Skottland den 18. august som vil bli holdt på Borlum Farm i Drumnadrochit.

Plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

Studioalbum

Konsertalbum

  • Once in a Lifetime (1988)
  • Transmitting Live (1994)
  • Live At Celtic Connections (2000)
  • Day Of Days (2004)

Samlealbum

Konsertutgvielser på DVD

  • City of Lights
  • Wheel in Motion
  • Air an Oir
  • Day of Days

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK: Til topps i Danmark
  2. ^ Plata hadde vært utgitt av Ridge Label kort tid før Runrig signerte med Chrysalis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]