Rundtomrask

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rundtomrask
orig. Roverandom
Forfatter(e)J.R.R. Tolkien
SpråkEngelsk
Tilblivelse1936
SjangerFantasy
Utgitt1998
ForlagTiden Norsk Forlag
Oversetter(e)Torstein Bugge Høverstad (1999)
Sider114
OCLC43778481
ISBN 978-2-267-01466-2

Rundtomrask (engelsk Roverandom) er upretensiøs barnebok av den engelske forfatteren J.R.R. Tolkien, som er bedre kjent for romanen Hobbiten og romantrilogien Ringenes herre. Boka ble opprinnelig skrevet som en barnefortelling til sønnen Michael Tolkien som hadde mistet sin favorittlekehund i 1925. Den var i lang tid tenkt som en fortsettelse av «Hobbiten», men ble lagt til side til fordel for «Ringenes herre».

Handling[rediger | rediger kilde]

En dag, når Rask leker med ballen sin i hagen, kommer trollmannen Artaxerxes på besøk. Han tar i fra Rask ballen sin slik at Rask blir sur og bitter. Dermed forvandler Artaxerxes ham til en lekehund, noe som forandrer livet hans helt. I tillegg til dette fører trolldommen til at Rask får møte mange rare personer, blant annet trollmennene Psamathos og månemannen.

Bakgrunnshistorien[rediger | rediger kilde]

I 1925 ble J.R.R. Tolkien utnevnt til professor i angelsaksisk ved University of Oxford og skulle i et års tid overlappe denne jobben min sin gamle stilling ved Universitetet i Leeds. For å feire dette, bestemte familien Tolkien å ta en uventet ferieopphold ved byen Filey i Yorkshire. Ferieoppholdet var egentlig ment som en oppladning til det tøffe året som ventet Tolkien, men planen ble forandret da hans fem år gamle sønn Michael Tolkien mistet sin favorittlekehund. Tapet av lekehunden var en stor påkjenning for sønnen, og Tolkien bestemte seg for å finne opp en forkaringshistorie. Resultatet ble historien om Rask, som handlet om en virkelig hund som ble forvandlet til en lekehund og senere mistet av eieren for å reise på sine eventyr til månen og havet. Til tross for at Michael fikk den forklaringen han trengte, fortsatte Tolkien å fortelle historien om Rover for barna. I perioden etter ferien til 1936 skrev og malte Tolkien en rekke malerier basert på Rundtomraskromanen. Planen var at romanen skulle gis ut etter suksessen med «Hobbiten», men ble ikke utgitt før 60 år etter at romanen var ferdig skrevet.

Rundtomrask og Tolkiens legendarium[rediger | rediger kilde]

For de mange som har lest bøkene tilknyttet Tolkiens legendarium, hovedsakelig «Silmarillion», «Hobbiten» og «Ringenes herre», vil legge merke til likhetstrekkene til opplevelsene, stedene og personene Rask møter med opplevelsene, stedene og personene som personene fra Midgard opplever, ser og møter. Et tydelig eksempel på dette er trollmennene Artaxerxes, Psamathos og månemannen som skal være forbildene til Gandalv i Midgardsverden.

Romanens referanse til andre historier[rediger | rediger kilde]

Omslagbildene[rediger | rediger kilde]

Omslaget til den norske utgaven består av to malerier malt av Tolkien selv.

  • The Gardens of the Merking's Palace (1927)
  • House where «Rover» Began His Adventures as a «Toy» (1927)