Rumlefelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et rumlefelt mellom filene på E 18. Når hjulet på kjøretøyet kommer over rumlefeltet oppstår både en lyd og en dirrende følelse i kjøretøyet.

Rumlefelt eller sinusfresing er et trafikksikkerhetstiltak som består i ekstra markering av kantlinje eller midtlinje i veibanen.[1] Konseptet ble først testet ut i USA i 1960-årene.[2]

Prinsippet bak rumlefeltet er å gi et signal til bilføreren når kjøretøyet tangerer linjen. Rumlefeltet kan være en enkelttrukket linje med riller, eller av to markerte linjer med et felt av riller imellom. Når et kjøretøy i fart treffer feltet med hjulene vil det oppstå en tydelig vibrering og støy i kjøretøyet. Dersom sjåføren er uoppmerksom eller sovner vil vibreringen vekke oppmerksomheten og gi en mulighet til å korrigere kjøretøyets plassering før en trafikkulykke inntreffer. Undersøkelser har vist at dette tiltaket reduserer antall ulykker forårsaket av at sjåføren sovner ved rattet.[3] Nye studier som Vegdirektoratet har gjennomført viser at sinusfresing reduserer antallet drepte og hardt skadde med om lag 60 %.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]