Rullestolrugby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rullestolrugby

Rullestolrugby, også kalt quad rugby, er et ballspill for mennesker som sitter i rullestol. Herrer og damer spiller på blandede lag, og idretten utøves som oftest innendørs eller på hardwoodunderlag utendørs. Røttene til idretten fins i ishockey og rullestolbasket, og spillet oppstod i Canada i 1977. Rullestolrugby ble i 2000 en paralympisk gren.

Regler[rediger | rediger kilde]

For å få spille rullestolrugby må man ha vansker med å bevege eller være svak i minst tre lemmer (armer og ben). Det spilles på en bane som på mange måter ligner en vanlig basketballbane med midtsirkel og målområde. Det kan være maksimalt fire personer fra hvert lag på banen samtidig. For at et lag skal skåre poeng skal en person på laget, med ballen i klem mellom knærne eller i hendene, ta seg over motstandernes mållinje. En spiller kan ha ballen i maksimalt 10 sekunder før den må stusses eller passes videre til en lagkammerat. Kontakt mellom rullestolene er tillat, og er en viktig del av spillet, men uforholdsmessig tøffe taklinger, for eksempel påkjørsel bakfra, er ikke lov. Direkte fysisk kontakt mellom spillerne skal ikke forekomme.

Klassifikasjonssystemet[rediger | rediger kilde]

Alle spillere klassifiseres etter funkjsonsnivå på en poengskala som går fra 0,5 til 3,5, hvor de som har mest nedsatt førlighet får lavest poeng. Summen av poeng for et lags spiller på banen kan ikke overstige 8.Klassifiseringen foretas av personell med en eller annen form for medisinsk utdanning, for eksempel leger eller fysioterapeuter.

Rullestolrugby i Norge[rediger | rediger kilde]

Det paralympiske piktogrammet for rullestolrugby

Det er i dag fem klubber som utøver rullestolrugby i Norge.[1] Til tross for det lave antallet klubber har Norge også et landslag.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.rugby.no: «Hva er quad rugby?» Besøkt 20. april 2012
  2. ^ www.rugby.no: «Landslag Quad Rugby» Besøkt 20. april 2012.