Rudolf von Sebottendorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Byste av Rudolf von Sebottendorf

Rudolf von Sebottendorf (også Rudolf Glandeck Sebottendorf), egentlig Adam Alfred Rudolf Glauer 9. november 1875 i Hoyerswerda, Sachsen, død 8. mai 1945 i Istanbul). Glauer har også anvendt navnet Erwin Torre.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Glauer var sønn av en lokomotiv-ingeniør fra Schlesien og skal selv ha arbeidet som tekniker i Egypt i årene 1897–1900. I juli 1900 reiste han til Tyrkia hvor han bosatte seg som ingeniør på en større landeiendom.

I 1905 vendte han tilbake i Tyskland og Dresden hvr han giftet seg med Klara Voss, men de ble skilt allerede i 1907. I følge Münchener Post fra 14. mars 1923 ble han dømt for svindel og forfalskning i 1909, men tidspunktet kan ha vært 1908.

Han fikk statsborgerskap i Det osmanske rike i 1911 og i henhold til osmansk lovgivning ble han adoptert av den utenlandsk beboende baron Heinrich von Sebottendorff kort tid etter. Adopsjonen ble senere gjentatt i Tyskland, men det er satt spørsmålstegn ved lovligheten. Men på dette grunnlaget krevet han navnet Sebottendorff og tittelen Freiherr.

Han deltok i krigshandlingene på osmansk side under den første Balkankrigen, og vendte tilbake til Tyskland med tyrkisk pass i 1923. Han ble unntatt fra tysk militærtjeneste under første verdenskrig på grunn av sitt osmanske statsborgerskap og som følge av skader han hadde fått under første Balkankrig.

Politisk virke[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av første verdenskrig stiftet han Thuleselskapet, en av de viktigste forløperne til Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP), og forlot samtidig Frimurerordenen som han tidligere hadde vært aktiv innenfor. Religiøst var han en sufist og teosof, og politisk var han nasjonalsosialist.

Han var sentral innen Völkisch-bevegelsen, og som leder av Thuleselskapet sto han bak stiftingen av Frikorps Oberland og bidro slik i at Den bayerske rådsrepublikken ble slått ned. Han sto bak utgivelsen av Völkischer Beobachter gjennom Eher Verlag.

Han vendte tilbake til Tyskland under det nasjonalsosialistiske styret. Han rapporterte til tysk etterretningstjeneste fra Istanbul fra 1942 under andre verdenskrig, men det er påstått at han da var dobbeltspion for britene. Det er påstått at han ved krigens slutt begikk selvmord ved å kaste seg i Bosporos.

Kilder[rediger | rediger kilde]