Rovdata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rovdata ble etablert 1. oktober 2010 og er en selvstendig enhet i Norsk institutt for naturforskning (NINA) og holder til i Trondheim. De leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn i Norge til forvaltning, media og publikum.

Rovdata er etablert for å styrke arbeidet med å registrere og overvåke de fire store rovdyrene, samt kongeørn i Norge. Rovdata har ansvaret for formidling, drift og utvikling av Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.

Rovdata koordinerer overvåkingen av gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn på landsbasis og sørger for en nasjonal og enhetlig bearbeiding, sammenstilling, rapportering og formidling av dataene. Enheten arbeider blant annet også med å videreutvikle og sikre best mulig metoder i overvåkingen, og med å samordne metodene med de øvrige landene i Fennoskandia, som består av Norge, Sverige, Finland, Kolahalvøya og Karelen i Russland.

Rovdata har, i samarbeid med Artsdatabanken i Norge og Naturvårdsverket i Sverige, etablert en publikumsløsning for innmelding av observasjoner av de store rovdyrene på nett (Skandobs).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]