Rosslyn-kapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rossyln-kapellet

Rosslyn-kapellet, formelt kjent som Collegiate Chapel of St Matthew ble bygget på midten av 1400-tallet. Det ligger like ved Roslin Castle og landsbyen Roslin i Midlothian i Skottland.

Steinkirken er tilegnet den hellige Matteus, og ble bygget av William Sinclair (1410–1484), greve av Caithness og baron av Rosslyn. Han var fra Sinclair-familien, en adelsfamilie av normannerslekt. Byggingen startet i 1446, da kirken offisielt ble grunnlagt, og ble avsluttet i 1484, da taket ble satt på. William Sinclair skal være begravet her, men steinkisten er av nyere dato.

Kapellet er egentlig en av fire fløyer i en påbegynt korskirke, en av få som overlevde reformasjonen i Skottland. Kapellet er meget rikt utsmykket, med vanlige kirkelige motiver. Under Viktoriatiden (på 1800-tallet) ble det reist et tilbygg som i dag fungerer som inngang til selve kapellet. Krypten under kapellet fungerer som gravkapell for Sinclairfamilien. Det er gjort vitenskaplige undersøkelser for å finne andre underjordiske rom, men ingen har blitt funnet.

Det foreligger mye spekulasjon og populærkultur som knytter kapellet tett til frimureriets historie og symbolikk. Boken Da Vinci-koden utspiller seg der, og sluttscenene i filmen som bygger på denne romanen ble spilt inn i kapellet. Dog er det svært lite beviser for at en slik tilknytning faktisk finnes. Mark Oxbrow og Ian Robertson har overbevisende motbevist teorien om at Rosslyn på noen måte forestiller Salomons tempel (Rosslyn and the Grail, Edinburgh 2005). Likeledes har en skare av forskere angrepet Browns spekulasjoner om kapellets tilknytning til frimureri. Robert L. D. Cooper utga i 2003 en komprehensiv guide til Rosslyn-kapellet "with the intention of countering the nonsense published about Rosslyn Chapel in the last 15 years or so" (Illustrated Guide to Rosslyn Chapel, Edinburgh 2003). Likeledes utga han i 2006 boken The Rosslyn Hoax, som i detaljert form gjennomgår "beviser" for tilknytningen mellom frimureriet og kapellet, og motbeviser disse teoriene. For eksempel foreligger det dateringsfeil ved en ment tilknytning mellom lærlingesøylen og frimurer-tradisjoner (The Rosslyn Hoax, 2006, p. 146-7).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Rosslyn-kapellet – bilder, video eller lyd
kirkeDenne kirke- og Storbritanniarelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.