Rosslyn-kapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rossyln-kapellet

Rosslyn-kapellet, formelt kjent som Collegiate Chapel of St Matthew ble bygget på midten av 1400-tallet. Det ligger like ved Roslin Castle og landsbyen Roslin i Midlothian i Skottland.

Steinkirken er tilegnet den hellige Matteus, og ble bygget av William Sinclair (1410–1484), jarl av Caithness og baron av Rosslyn. Han var fra Sinclair-familien, en adelsfamilie av normannerslekt. Byggingen startet i 1446, da kirken offisielt ble grunnlagt, og ble avsluttet i 1484, da taket ble satt på. William Sinclair skal være begravet her, men steinkisten er av nyere dato.

Kapellet er egentlig en av fire fløyer i en påbegynt korskirke, en av få som overlevde reformasjonen i Skottland. Kapellet er meget rikt utsmykket, med vanlige kirkelige motiver. Under Viktoriatiden (på 1800-tallet) ble det reist et tilbygg som i dag fungerer som inngang til selve kapellet. Krypten under kapellet fungerer som gravkapell for Sinclairfamilien. Det er gjort vitenskaplige undersøkelser for å finne andre underjordiske rom, men ingen har blitt funnet.

Kapellet er knyttet tett til frimureriets historie og symbolikk. Boken Da Vinci-koden utspiller seg der, og filmen Da Vinci-koden (film) sine sluttscener ble tatt i kapellet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Rosslyn-kapellet – bilder, video eller lyd
kirkeDenne kirke- og Storbritanniarelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.