Ropalomeridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ropalomeridae
Nomenklatur
Ropalomeridae
Populærnavn
ropalomerider
Hører til
høyere fluer, (Cyclorrhapha), tovinger, (Diptera)
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 28 kjente arter
Habitat: På land, larvene trolig i råtnende plantedeler.
Utbredelse: Sør- og Mellom-Amerika, én art når til Florida
Inndelt i

Ropalomeridae er en artsfattig familie av fluer som lever i den Neotropiske region, som omfatter Sør- og Mellom-Amerika, nord til Mexico. Én art, Kroeberia floridensis, lever så langt nord som Florida.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore fluer (6- 12 mm lange), ganske kraftig bygde, vanligvis brunaktige. De kan kjennes på utstående fasettøyne og kraftige bein. Hodet er høyere enn langt, med den brede pannen nedsunket mellom fasettøynene, slik at disse stikker noe ut og opp i forhold til resten av hodet. Pannen er kledt med fine hår, hos noen arter sitter det to børster ved innerkanten av hvert fasettøye. Det tre punktøynene sitter langt bak i pannen, og det sitter et par korte børster mellom dem. Antennene er tre-leddete, nokså varierende i form og størrelse. På det tredje leddet sitter en ganske lang antennebørste (arista) som kan være ganske snau, har noen få hår eller være tett hårete. Kinnene (området under fasettøynene) er minst halvt så høye som fasettøyet, med fine hår som av og til med en rekke stive børster langs fremkanten, men de mangler en enkelt, stor kinnbørste (vibrissa). Munndelene er av vanlig fluetype. Brystet (thorax) er kraftig, gjerne med lengdestriper på ryggsiden. Den midtre delen av ryggen har bare fine hår, men børster finnes langs sidene av ryggplatene. Sidene av brystet er tett hårete med none få børster. Vingene er forholdsvis små, ofte noe tilspissede, klare, røykfargede eller med mørke flekker eller tverrbånd. Fire lange årer når vingekanten, og det er fire lukkede celler inne i vingen rundt midten. Beina er ganske lange og kraftige, særlig er lårene fortykkede. Lårene har ofte en rekke av pigger på undersiden. Bak-leggen (metatibia) er ofte krum, bred og flattrykt. Beina er gjerne kledt med lange hår. Bakkroppen er kort og bred. Larvene er lite kjent.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om biologien til disse fluene, men det er trolig at larvene utvikler seg i ulike slags råtnende plantemateriale. De voksne fluene blir tiltrukket til gjærende stoffer. De kraftige beina og små vingene tyder på at disse fluene gjerne løper mer enn de flyr. Ingen av artene er kjent som skadedyr.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Steyskal, G.C. 1987. Ropalomeridae. I: McAlpine, J.F. (m.fl., red.): Manual of Nearctic Diptera. 2: 941-944. Agriculture Canada, Ottawa.
  • Catalogue of Life 2006. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]