Romteknologi (studieretning)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Landslinje ved Andøy videregående skole[rediger | rediger kilde]

Fagnavn Timeantall
Elektronikk og Kommunikasjonsteknologi 140 timer
Fjernanalyse og geografiske informasjonssystemer 140 timer
Romfysikk 140 timer
Romteknologi og satellitteknikk 140 timer
Telemetri 140 timer
Kroppsøving 56 timer
Matematikk praktisk 140 timer
Matematikk teoretisk 140 timer
Naturfag 84 timer

Romteknologi er et yrkesfaglig VG3 tilbud til elever som har fullført VG2 Data og Elektronikk. Dette tilbudet er en landslinje, slik at det er søkere fra alle fylker. Andøy videregående skole i Nordland er eneste skole i landet som tilbyr denne retningen. I skoleåret 2017/2018 er det 36 skoleplasser fordelt på tre klasser.

Noe av grunnen til at dette tilbudet er ved Andøy videregående skole, er samarbeidet med Andøya Space Center (ASC) og deres datterselskap NAROM (Nasjonalt Senter for romrelatert opplæring). Undervisningen i telemetri blir avholdt av NAROM.

Studieretning på Høyskolen i Narvik[rediger | rediger kilde]

Romteknologi er en ingeniørlinje på Høgskolen i Narvik hvor studentene lærer hvordan man kan bygge applikasjoner for romformål. HiN tilbyr både en bachelor- og mastergrad i romteknologi. I løpet av bachelorstudiet lærer studentene hvordan man bygger elektronikk som kan benyttes ombord i satellitter. Det vil for eksempel være sensorsystemer for å finne ut hvor en satellitt befinner seg, kommunikasjonsutstyr slik at man kan sende data mellom bakkestasjoner og satellitter eller en nyttelast i form av et kamerasystem som tar bilder av Jorden. Når man er ferdig utdannet fra bachelorstudiet har man god, grunnleggende ingeniørkompetanse med fokus på elektronikk for ekstreme forhold og kommunikasjonssystemer.

Master i romteknologi går over to år og er en påbygning av bachelorgrad i romteknologi, elektronikk, telemetri eller liknende. Gjennom dette studiet får studenten en god innføring i alt fra baneanalyse, styring av romfartøy, satellittkommunikasjon, reguleringsteknikk og rakettsystemer. Det har blitt lagt inn en del tid til prosjektfag, noe som gir studentene mulighet til å velge spesialisering innen et interesseområde, f.eks sensorsystemer, styresystemer, rakettmotorer, thrustersystemer for satellitter eller kommunikasjonsutstyr.

Som en av få høgskoler og universiteter i Norge tilbyr HiN studentene mulighet til å delta på et virkelig satellittprosjekt. HiNs prosjekt heter HiNCube, og studentene gjør alt fra å planlegge til å bygge satellitten som senere blir skutt opp.

I 2008 avviklet HiN studiet bacehlor romteknologi, men tilbyr fremdeles samme studiekombinasjon under navnet Satellitteknologi. For å gå Satellitteknologi søker man seg inn på bachelor elektro, der første studieår er likt for alle ingeniørlinjer. Andre år er spesialisering og studieretningen Satellitteknologi kan velges.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]