Romjegeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Romjegeren
orig. Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Eventyr
Utgivelsesår1983
Prod.landUSA / Canada
Lengde1 t. 30 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiLamont Johnson
ProdusentDon Carmody
John Dunning
André Link
ManusforfatterStewart Harding
Jean LaFluer
MusikkElmer Bernstein
SjeffotografFrank Tidy
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
BudsjettUSD 14,4 millioner
Prod.selskapColumbia Pictures
Premiere20. mai 1983 (USA)
20. mai 1983 (Canada)
20. januar 1984 (Norge)
Eksterne lenker

Romjegeren (originaltittel: Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone) er en amerikansk-kanadisk science fiction- og eventyrfilm fra 1983 regissert av Lamont Johnson. Filmen handler om en dusørjeger som skal befri tre jordkvinner fra fangenskap på en uvennlig planet. På planeten hersker en gammel diktator som holder seg oppegående ved å stjele andres ungdom. Hovedrollene spilles av Peter Strauss og Molly Ringwald.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av det 22. århundre, åpner filmen med ødeleggelsen av en romfartøy. De eneste overlevende er tre vakre kvinner - Nova, Reena og Meagan - som slipper unna, og lander på nærmeste beboelige planet. Der blir de raskt tatt imot av fiendtlige innfødte, og tatt om bord på et seil-drevet kjøretøy som ligner et pirat-skip. I verdensrommet går det ut et varsel om at de som returnerer kvinner til sikkerhet, skal få de en belønning på 3 000 "mega-credits"

Wolff får med seg meldingen, og kommer seg til planeten, sammen med ham er hans ingeniør Chalmers. De oppdager at planeten - kalt Terra XI - er en mislykket koloni som tidligere ble offer for en dødelig pest og borgerkrig. Wolff er villig til å ta risikoen, fordi belønningen kan løse de økonomiske problemene hans. Wolff og Chalmers reiser i et firehjulsdrevet kjøretøy kalt "Scrambler" og havner snart i en pågående kamp mellom en gruppe maraudere (kalt "Zoners") og en gjeng nomader "Scavs"

Zoners tar kvinnene før Wolff kan stoppe dem, og flyr vekk på jet-drevet hangglider. Wolff oppdager at kvinnene ble ført til "The Zone" som styres av "Overdog" men Chalmers blir drept, og Wolff fortsetter på egen hånd. Men han tar snart med seg tenåringen ved navn Niki som forsøker å stjele hans Scrambler. I mellomtiden blir de tre kvinnene tatt av "The Chemist" en håndlanger for Overdog. En avskyelig cyborg med gigantiske metall-klør i stedet for vanlige hender. Wolff møter en tidligere militær bekjent av ham, en soldat ved navn Washington, som avslører at også han har kommet for å redde kvinnene og håper på belønningen. Hans eneste problem er at han krasjet romskipet sitt, og ikke har noen vei vekk fra planeten de står på.

Wolff nekter å hjelpe rivalen sin, og krever at han må klare seg selv. Wolff havner i flere problemer, blant annet blir han angrepet av muterte humanoider. Han mister også sin Scrambler, og må fortsette til fots. Til slutt blir de funnet igjen av Washington, og Wolff må nå spørre sin rival om hjelp. De godtar å dele belønningen likt. Wolff og Washington slår seg sammen, og sniker seg frem til Overdogs festning fylt av dødelige hindringer, farer og feller. Wolff ser kvinnene som holdes i et bur, og forsøker å finne på en redningsplan. Niki blir etterlatt utenfor festningen for hennes egen sikkerhet. Men hun forsøker å lure seg inn, blir fanget og deretter sendt inn i labyrinten.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Romjegeren ble ingen publikumssuksess.[1] Den innbragte bare $16,5 millioner i USA[2] og havnet på en 44-plass over de mest innbringende filmene i USA i 1983.[2]

Produksjonskostnadene var på $14,4 millioner.[2]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble dårlig mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den bare har fått 18 % på Rotten Tomatoes.[3] Den amerikanske filmkritikeren Leonard Maltin gav den 1,5 av 4 stjerner.[4]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Review of Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone – The Dusty Reel» (engelsk). Besøkt 9. august 2019. 
  2. ^ a b c «Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone (1983) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 9. august 2019. 
  3. ^ «Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone (1983)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 9. august 2019. 
  4. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]