Rome (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rome
Generell informasjon
SjangerHistorisk drama
Prod.landBritisk / Amerikansk / Italiensk
Sesonger2
Episoder22
Lengde50 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleKevin McKidd
Ray Stevenson
Medvirkende
49 oppføringer
Kevin McKidd (rollefigur: Lucius Vorenus, Lucius Vorenus)
Ray Stevenson (rollefigur: Titus Pullo, Titus Pullo)
Polly Walker (rollefigur: Atia of the Julii, Azia maggiore)
Max Pirkis (rollefigur: Gaius Octavian, Augustus)
Ciarán Hinds (rollefigur: Gaius Julius Caesar, Julius Cæsar)
James Purefoy (rollefigur: Mark Antony, Marcus Antonius)
Lindsay Duncan (rollefigur: Servilia of the Junii, Servilia Cepione)
Indira Varma (rollefigur: Niobe of the Voreni)
Kerry Condon (rollefigur: Octavia of the Julii, Octavia den yngre)
Kenneth Cranham (rollefigur: Gnaeus Pompey Magnus, Pompeius)
Tobias Menzies (rollefigur: Marcus Junius Brutus, Marcus Junius Brutus)
Simon Woods (rollefigur: Gaius Octavian, Augustus)
Rick Warden (rollefigur: Quintus Valerius Pompey, Sextus Pompeius, Gnaeus Pompeius)
Karl Johnson (rollefigur: Cato the Younger, Cato den yngre)
David Bamber (rollefigur: Marcus Tullius Cicero, Marcus Tullius Cicero)
Lee Boardman
Allen Leech (rollefigur: Marcus Vipsanius Agrippa)
Lyndsey Marshal (rollefigur: Cleopatra, Kleopatra)
Scott Chisholm (rollefigur: Ptolemaios XIII av Egypt)
Max Baldry (rollefigur: Cæsarion)
Alex Wyndham (rollefigur: Mæcenas)
Alice Henley (rollefigur: Livia)
Deborah Moore (rollefigur: Alfidia)
Haydn Gwynne (rollefigur: Calpurnia)
Guy Henry (rollefigur: Gaius Cassius Longinus)
Ronan Vibert (rollefigur: Marcus Aemilius Lepidus)
Kathryn Hunter (rollefigur: Charmion)
Paul Jesson (rollefigur: Quintus Caecilius Metellus Pius Scipio Nasica)
René Zagger (rollefigur: Herodes den store)
Ian McNeice
Nicholas Woodeson (rollefigur: Posca)
Chiara Mastalli (rollefigur: Eirene)
Lorcan Cranitch (rollefigur: Erastes Fulmen)
Esther Hall
Zuleikha Robinson
Enzo Cilenti
Camilla Rutherford
Michael Nardone
Nigel Lindsay
Coral Amiga
John Boswall
Suzanne Bertish
Lidia Biondi
Daniel Cerqueira
Tony Guilfoyle (rollefigur: Pothinus)
Amy Marston
Vincenzo Nicoli
Rocky Marshall
Giovanni Calcagno (rollefigur: Vercingetorix)
Bak kamera
Skaper(e)Bruno Heller, John Milius, William J. MacDonald
RegiMichael Apted
TittelmusikkJeff Beal
MusikkJeff Beal
Prod.selskapHBO
Sending
Periode28. august 200525. mars 2007
TV-kanalHBO / BBC / RAI
Teknisk informasjon
Bildeformat1080i (HDTV)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb

Rome er en britisk-italiensk-amerikansk historisk dramaserie som gikk på HBO, BBC og RAI fra 2005 til 2007. Handlingen var satt til antikkens Roma. Hovedrollene ble spilt av Kevin McKidd og Ray Stevenson.

Serien ble nedlagt etter to sesonger grunnet høye produksjonskostnader og sviktende seertall.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien er satt i Roma i senrepublikken. Den første sesongen omhandler tiden da Julius Cæsar akkurat var ferdig med sine felttog i Gallia (Gallerkrigen). Han kan imidlertid ikke vende hjem til Roma på grunn av hans manglende samarbeid med senatet i det nevnte felttoget. Cæsars borgerkrig mot Pompeius står derfor sentralt i serien. Samtidig får vi et innblikk i oppveksten til Octavianus (senere keiser Augustus) og de dynastiske stridighetene mellom familien Julii og Junii, to av de mektigste familiene i Roma, og hendelsene som til slutt kulminerer med mordet på Cæsar i 44 f.Kr.

Den overordnede handlingen er sentrert rundt de rike, mektige og historisk signifikante personene i Roma, men seriens perspektiv er gjennom øyenene til to vanlige soldater og deres dagligdagse liv i Romas dårligere strøk. Personene er Lucius Vorenus og Titus Pullo, som er dels basert på to virkelige soldater som er de eneste personene som er nevnt i Julius Cæsars beretning om Gallerkrigene i Commentarii de Bello Gallico. Portretteringen av dem i serien bygger imidlertid ikke fullt ut på historiske fakta.

I begynnelsen blir Vorenus fremstilt som en intelligent og ansvarsfull person, mens Pullo blir fremstilt som en likeglad mann som liker krig og slåssing. Siden fører deres omstendigheter til at Pullo blir mer bevisst, mens Vorenus' oppførsel blir vanskeligere på grunn av hans personlige problemer.

Priser[rediger | rediger kilde]

Serien ble i 2005 nominert til Golden Globe for beste dramaserie. Polly Walker ble nominert til beste skuespillerinne i en TV-serie. I august 2006 ble serien tildelt fire Emmy-priser.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Kevin McKidd som Lucius Vorenus (sesong 1 og 2) er en trofast, tradisjonell romersk offiser som sliter med å balansere sin personlige tro, sin plikt overfor sine overordnede, og behovene til familien og vennene sine.
  • Ray Stevenson som Titus Pullo (sesong 1 og 2) er en vennlig og optimistisk soldat med moralen til en pirat, appetitten til en hedonist og en fullstendig mangel på personlig ansvar.
  • Ciarán Hinds som Julius Caesar (sesong 1) og er utrolig ambisiøs når det gjelder politikk og makt. Men hans planer og motivasjon er ofte tvetydige for å komplisere handlingen ytterligere, og teste den personlige lojaliteten til andre karakterer. Han kan også være barmhjertig mot sine beseirede motstandere, og blir lettet over deres vilje til å slutte fred - hvor en mer hevngjerrig person rett og slett ville ha drept dem.
  • Kenneth Cranham som Pompey Magnus (sesong 1) var en legendarisk general. Den virkelige Pompeius var en romersk general og politiker - som var like ambisiøs som Julius Cæsar, og like uortodoks.
  • Polly Walker som Atia of the Julii (sesong 1 og 2) var niesen til Julius Caesar, og mor til Octavian og Octavia. Hun blir ofte avbildet som en amoralsk og opportunistisk manipulator. Hennes familie-forbindelser, og seksuelle forbindelser, har brakt henne i kontakt med noen av de mektigste individene i Roma. Dette gjør henne også til en svært innflytelsesrik skikkelse i det romerske samfunnet.
  • James Purefoy som Marcus Antonius (sesong 1 og 2) er en veldig populær og utspekulert romersk general og politiker. En nær tilhenger av Julius Caesar i Sesong 1. Men i sesong 2 havner han i maktkamp mot den makthungrige Octavian.
  • Tobias Menzies som Marcus Junius Brutus (sesong 1 og 2) blir fremstilt som en ung mann revet mellom det han mener er riktig, samt hans lojalitet og kjærlighet til en mann som har vært som en far for ham. Den virkelige Marcus Junius Brutus var sannsynligvis den aller mest kjente av Julius Caesars leiemordere, og en av nøkkelfigurene i alle konfliktene som fulgte etter attentatet.
  • Max Pirkis (sesong 1, og tidlig Sesong 2) og Simon Woods (i resten av sesong 2) soma, sønn og yngre barn av Atia. Octavian blir presentert som en kald, selvberettiget tilhenger av makt og politikk. Han er ivrig etter å gå inn i det politiske livet, og følge i Julius Cæsars fotspor.
  • Lindsay Duncan som Servilia of the Junii (sesong 1 og 2) var moren til Marcus Junius Brutus, og elskerinne med den gifte Julius Caesar. Hun var en fiende av Atia of the Julii.
  • Indira Varma som Niobe (sesong 1) en stolt Plebeier, og tilhører en stor klan. Etter å ha giftet seg med Lucius Vorenus og født deres to døtre, fungerte hun som aleneforelder etter at Lucius reiser ut i krig. Etter å ha blitt fortalt (ved en feiltagelse) av hæren at Vorenus er død, innleder Niobe et kjærlighetsforhold med søsterens ektemann. Hun føder en sønn noen få måneder før en levende Vorenus endelig kommer hjem. Overbevist om at Vorenus kommer til å drepe henne og alle barna hennes hvis han oppdager denne affæren, forteller hun Vorenus at babyen Lucius er hans barnebarn - av deres eldste datter og hennes kjæreste.
  • Nicholas Woodeson som Posca (i sesong 1 og 2) er en gresk slave av Julius Caesar, og også var hans nære venn, aide-de-camp og fortrolige i det meste av Cæsars personlige og profesjonelle liv. Posca blir en fri slave, og får penger fra Cæsars testament i begynnelsen av den andre sesongen.4
  • Kerry Condon som Octavia of the Julii (sesong 1 og 2) var løst basert på den virkelige Octavia Thurina Minor, søster av den romerske keiseren Augustus. Octavia var den eneste datteren, og det eldste barnet, til Atia of the Julii, og var niesen til keiser Gaius Julius Caesar. I Sesong 2 blir hun av politiske årsaker giftet bort til Mark Antonius.
  • Rick Warden som Quintus Pompey (sesong 1 og 2) var sønnen til Pompey.
  • Karl Johnson som Cato den yngre (sesong 1) var en trofast forsvarer av den romerske republikken.
  • David Bamber som Marcus Tullius Cicero (sesong 1 og 2) er en moderat politiker og skriftlærd. Den virkelige Marcus Tullius Cicero var en anerkjent romersk politiker, forfatter og offentlig taler.
  • Lee Boardman som Timon (sesong 1 og 2) var en jødisk hestehandler, som også var en lojal leiemorder og livvakt for Atia. Han godtar penger som betaling, men foretrekker sex med Atia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]