Rolf Bækkelund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rolf Bækkelund
Født30. mai 1925Rediger på Wikidata (98 år)
BeskjeftigelseMusiker, dirigent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje
Musikalsk karriere
InstrumentFiolin

Rolf Bækkelund (født 30. mai 1925 i Oslo) er en norsk dirigent og fiolinist. Han er bror av pianisten Kjell Bækkelund.[1]

Bækkelund var bare fem år gammel da han begynte å få fiolinundervisning av fiolinisten Alf Haug.[2] Senere fikk han undervisning av Ernst Glaser og Øivin Fjeldstad; hos Fjeldstad fikk han også timer i orkesterdireksjon.[2] Rolf Bækkelund ble ansatt i Nationaltheatrets orkester da han var 13 år gammel.[2] På teateret fikk han blant annet opptre for kong Haakon og dronning Maud. På skolen gikk han i klasse med den senere skulptøren Knut Steen. Som barn og ungdom turnerte Rolf Bækkelund med broren Kjell, og brødrene opptrådte også som solister på Theatercafeen samt i duett på Olympen restaurant og Nationaltheatret.

Under andre verdenskrig gikk Rolf Bækkelund inn i motstandsarbeidet, og ble arrestert av Gestapo da han skulle levere illegale aviser. Han ble torturert en rekke ganger mens han satt i fangenskap på Victoria terrasse, som var Gestapos hovedkvarter i Norge. Etter krigen var Bækkelund et av vitnene i landssvikoppgjøret mot torturistene fra Victoria terrasse.[3]

Rolf Bækkelund reiste deretter til utlandet. Han bodde et par år i København, og fra 1948 studerte han i Praha, ved det tsjekkiske statlige musikkonservatoriet og ved Musikkakademiet samme sted.[2] Han stiftet også familie i denne tiden.

Han flyttet tilbake til Norge da han ble ansatt som leder for musikketaten i Molde i 1956.[2] Fra 1957 til 1961 var han også leder for det prisbelønte korpset Molde Janitsjar. I 1962 flyttet han til Gjøvik, der han revitaliserte Gjøvik byorkester. I 1972 ble det åpnet en musikkskole i Gjøvik takket være Bækkelunds initiativ og arbeid. Det var også i stor grad hans fortjeneste at det i 1990 ble startet en lokal kammermusikkforening og kommunal kvartett i Gjøvik, en sinfonietta.

Bækkelund har også vært lærer i orkesterledelse ved Østlandets musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole, og blitt mye brukt som hoveddirigent i Norden, Tyskland og Tsjekkoslovakia.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rolf Bækkelund». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 7. mars 2023. 
  2. ^ a b c d e Orkestermusikken i Molde. [Molde orkesterforening]. 1962. 
  3. ^ Sørdal, Gøril Grov (7. mars 2023). «Her møter Daniel bestefarens torturoffer». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 7. mars 2023. «Det er lenge sidan krigen, og alle torturoffera har gått bort. Bortsett frå ein. Han heiter Rolf Bækkelund, han blei fødd i 1925, og han bur på Gjøvik.»