Rognasal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rognasal
Nomenklatur
Hedlundia hybrida
L.
Populærnavn
rognasal
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieRosefamilien
SlektSorbus
Økologi
Habitat: skogkanter, kratt, berg
Utbredelse: Norden

Rognasal (Sorbus hybrida) er et løvfellende tre i asalslekta innenfor rosefamilien.

Den kan bli 3–7 m høy. Bladene har 1–2 par finner ved basis og er sagtannede lenger mot spissen; oversiden er mørkt grågrønn, og undersiden er lyst gråhåret. Blomstene er tydelig større enn hos rogn, 9–12 mm, og har kremfargede eller rødlige pollenknapper. Fruktene er røde, avlange til runde og 10–12 mm store. Arten vokser i tørre skogkanter, i krattskog og på berg.

I Norge er rognasal ganske vanlig på Østlandet nordover til Gran. Den er også ganske vanlig i kyststrøk på Sør- og Vestlandet og finnes mer spredt nordover langs kysten til Bodø og Lofoten. I Sverige har den en usammenhengende utbredelse i Bohuslän, Gotland, Södermanland og Uppland. I Finland finnes den på Åland og lengst sørvest på fastlandet, og i Danmark vokser den bare på Bornholm. Den vokser også ett sted i Latvia.

Rognasal er tetraploid og formerer seg ukjønnet (apomiksis). Den er antakelig oppstått ved at rogn har krysset seg med arter i småasal-gruppa (Sorbus subarranensis agg.). Småasal og beslektede arter er selv hybrider mellom rogn og bergasal eller norsk asal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Under- og overside av blad