Rodrigo Vergara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rodrigo Vergara
Født5. juni 1962[1]Rediger på Wikidata (61 år)
Santiago
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom, akademiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Professor i økonomi
  • president of the Central Bank of Chile (2011–2016) Rediger på Wikidata
Utdannet vedPontificia Universidad Católica de Chile
Harvard University
Colegio San Ignacio
NasjonalitetChile

Rodrigo Vergara (født 5. juni 1962) er en chilensk økonom som fra desember 2011 til oktober 2016 var sentralbanksjef i Chiles sentralbank (Banco Central de Chile). Vergara ble utpekt av president Sebastián Piñera, som han tidligere var nær rådgiver for innen problemstillinger knyttet til fattigdomsforkjempelse.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Vargara tok grunnskole og videregående skole ved Colegio San Ignacio i Chiles hovedstad, Santiago de Chile. Han fullførte denne skolen i 1979. Etter dette, fra 1980 til 1986 studerte han business engineering ved Pontificia Universidad Católica de Chile, der han mottok pris som beste elev. Han gikk videre til Harvard University, der han studerte makroøkonomi, internasjonal økonomi og offentlig finans. Han tok mastergrad 1987–1999 og doktorgrad (ph.d.) 1989–1990.

Hans første jobb var ved Chiles sentralbank, som nyutdannet i 1985. Han begynte da som forsker, og jobbet der fram til han reiste til USA for å ta ytterligere utdanning. Etter fullført doktorgrad i 1990 flyttet han tilbake til Chile, og fortsatte i sentralbanken, som direktør for makroøkonomiavdelingen, en stilling han hadde fra 1991 til september 1992, da han ble utnevnt til sjeføkonom for sentralbanken, en stilling han overtok etter Roberto Zahler.

I 1995 sluttet han seg til den innflytelsesrike chilenske tenketanken Centro de Estudios Públicos (CEP), som deres makroøkonomiske koordinator. Her jobbet han fram til desember 2007, da han gikk tilbake til Fakultet for økonomiske og administrative fag ved det katolske universitetet.[hvilket?]

Vergara har også sittet i redaksjonsrådet i avisen El Mercurio, og har vært direktør for telecomselskapet Entel og Besalco. I tillegg har han vært rådgiver for flere andre sentralbanker og regjeringer i ulike land i Latin-Amerika, Øst-Europa, Asia og Afrika, samt for internasjonale organisasjoner som Det internasjonale pengefondet, Verdensbanken, Den interamerikanske utviklingsbanken (IDB) og FN.

I desember i 2009, mens han var en del av teamet av rådgivere for Sebastián Piñera, som stilte som presidentkandidat for sentrum, ble han foreslått av regjeringen til president Michelle Bachelet som erstatter for Jorge Desormeaux i sentralbankens styre. Den 22. desember bekreftet Senatet sin nominasjon med 24 stemmer og to avholdende. På slutten av 2011, med Piñera som president, ble han utnevnt til ny sentralbanksjef, og erstattet da Jose de Gregorio.

Da hans femårsperiode utløp i oktober 2016 overtok Mario Marcel denne stillingen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Davos 2014 Participant List, uttrykt i referansen som 1962[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Reuters - UPDATE 2-Chile names socialist Marcel next central bank governor, besøkt 15. april 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 José de Gregorio 
Sentralbanksjef for Chiles sentralbank
Etterfølger:
 Mario Marcel