Rodrigo Asturias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rodrigo Asturias
Født30. okt. 1939Rediger på Wikidata
Guatemala by
Død15. juni 2005Rediger på Wikidata (65 år)
Guatemala by
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
MorClemencia Amado
PartiUnidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca
NasjonalitetGuatemala

Rodrigo Asturias (født 30. oktober 1939, død 15. juni 2005) var en guatemalansk geriljaleder og politiker.

Han er den førstefødte sønnen til den kjente forfatteren Miguel Ángel Asturias som ble tildelt Nobelprisen i litteratur for 1967. Rodrigo studerte juss i Chile, og underviste senere som professor ved Universitetet i Chile og det Nasjonalt autonome universitetet i Mexico.

Etter utbruddet av borgerkrigen i Guatemala i 1960, ble Asturias en del av Guatemalas Workers Party (Partido de los Trabajadores Guatemalteco eller PGT) som er en kjent geriljagruppe. Som geriljasoldat ble han arrestert og fengslet, og etter det tilbrakte han de neste syv årene i eksil i Mexico.

Han kom tilbake igjen til Guatemala i 1971 og var en av grunnleggerne av den revolusjonære organisasjonen People in Arms (Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca, ORPA). Han kjempet under pseudonymet Gaspar Ilom, som han overtok fra en fiktiv figur i boken Hombre de Mais, en av faren hans sine romaner.

Geriljagruppen ORPA var en av fire geriljagrupper som senere ble en del den guatemalanske nasjonale revolusjonære enhet (Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca, URNG) i 1982. Da dukket Asturias opp som en av de fire lederne i kommandokjeden for URNG. Han var den eneste av lederne som nektet å undertegne en fredsavtale som ble inngått med regjeringen i Guatemala på begynnelsen av 1990-tallet.

I 2003 kjempet Asturias under presidentvalget som kandidat for partiet URNG. Hans visepresidentkandidat var Pablo Ceto. Han kom ikke gjennom den første runden med avstemninger, da han bare mottok 2,6 prosent av stemmene. Han døde av hjerteinfarkt i sitt hjem i Guatemala by.