Cashel kirkeruin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rock of Cashel»)
Cashel kirkeruin
LandIrland
StedCashel
Kart
Kart
Cashel kirkeruin
52°31′N 7°53′V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Cashel kirkeruin, Rock of Cashel, også kjent som Cashel of the Kings, er et sted med betydelig historisk interesse, og er en kjent turistattraksjon i Irland. Det ligger på en klippe ved byen Cashel i grevskapet Tipperary i regionen Munster. Navnet Cashel kommer sannsynligvis fra gælisk Caiseal, som betyr ringfort av stein.

Anlegget på klippen var kongssete for kongene av Munster i mange hundre år før vikingene invaderte Irland. Lite eller ingenting fra den tiden er synlig i dagens ruiner.

Cashel er kjent som kroningssted da St.Patrick ifølge legenden kronet Munsters konger i det 5. århundre. Det hadde en lignende status for Munster som Tara hadde for Irland. Kongen av Tara var Ard Rí eller overkonge av Irland, og kongen som kontrollerte Cashel var den øverste kongen i Munster. Fram til midten av 900-tallet var Cashel, og dermed Munster, kontrollert av Eoganacht–klanen. Da Mathgamain mac Cennétig fra den rivaliserende klanen Dal Cais erobret Cashel i 964 endte denne dominansen.

Mesteparten av bygninger og ruiner som sees i dag er fra 12. og 13 århundre. Bygningene på toppen av klippen fremstår som en stor bygningsmasse som overgår de fleste historiske steder i Vest-Europa med kompleks byprofil mot himmelen når det sees på avstand.

Bygningsmassen er preget av en egen lokal stil fra tidlig middelalder og er en av de største samlingene av Keltisk arkitektur og kunst i Europa.

Bygninger på klippen[rediger | rediger kilde]

Det tidligste og høyeste av de imponerende byggene på klippen er det runde tårnet fra ca. år 1100. Det er 28 meter høyt. Inngangen er 3-4 meter over bakken, som ifølge oppslag på stedet antyder at tårnet var brukt som tilfluktssted.

Kong Cormacs kapell, som ble innviet i 1134, er det bygget som nåtidens besøkende særlig legger merke til. Byggingen startet i 1127 som et avansert og komplekst byggverk. Dette skilte seg ut fra samtidens irske kirker som var bygget i en enkel stil med beskjeden utsmykning og romerske buer.

Abbeden av Regensburg sendte to av sine byggmestre for å delta i byggingen. De to like tårnene på hver side av krysset av korskirken tyder på en betydelig tysk innflytelse i plan og byggeprosess, siden dette er detaljer som ikke finnes andre steder i Irland.

Andre bemerkelsesverdige detaljer er innendørs og utendørs bueganger, runde takhvelvinger, inngraverte stenbjelker over dørene, og den imponerende nord-porten.

Katedralen ble bygget mellom 1235 og 1270. Mot vest fortsetter bygningen i et stort slott som ble benyttet som residens.

Kantorenes hall ble bygget i det 15. århundre. Kantorene var legfolk, noen ganger kanniker av lavere orden, som tok del i sangen i katedralen. Det var opprinnelig åtte kantorer, som hadde eget segl. Disse ble etterhvert redusert til fem, som utnevnte sangere som deltok i gudstjenestene i deres sted, en praksis som fortsatte helt til 1836.

I forbindelse med et prosjekt under Det europeiske år for arkitektonisk kulturarv i 1975 ble det utført restaurering av slottet. Slottet er nå turistenes inngang til området.

I 1647, under de irske konføderasjonskrigene, ble Cashel herjet av engelske tropper under jarlen av Inchiquin, Murrough O'Brien. De irske troppene og det katolske presteskapet ble massakrert. Engelskmennene plyndret og ødela mye betydningsfullt religiøst utstyr.

Omgivelsene[rediger | rediger kilde]

Slettene omkring bygningene er benyttet til flere store kirkegårder med graver med tradisjonelle irske kors. Hele sletten på toppen av klippen er omgitt av en kraftig mur.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]