Rochester (Kent)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rochester
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktMedway
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapKent
StatusBy (town)
Retningsnummer01634
Befolkning62 982 (2011)
Kart
Rochester
51°23′16″N 0°30′20″Ø

Rochester (Rochester-upon-Medway) er en liten by i Kent i England. Den ligger ved elven Medway, omkring 50 km fra London. I henhold til folketellingen i 2001 var det 59 788 innbyggere i byen, noe som økte noe til 62 982 innbyggere i 2011.[1]

Rochester mistet sin status som city, og fikk dermed den lavere statusen town under en omorganisering av lokaladministrasjonen i 1998. Dette ble ikke oppdaget av myndighetene før i 2002, og man venter på at dronning Elisabeth II igjen skal gi den den høyere rangen. Byen har en lang historie som tilsier at den skal ha dette; i 903 fikk Rochester rett til å prege mynt, et tegn på høy status, og den første borgermesteren ble valgt allerede i 1461. Ettersom den mistet sin status ved et uhell omtales den fortsatt konsekvent som city av innbyggerne.

Byen utgjør sammen med Chatham og Gillingham et sammenhengende urbant område kjent som Medwaybyene, med et felles befolkningstall på omkring 250 000. Områder på den andre siden av Medway har lenge vært administrert fra Rochester. Siden 1998 har dette området vært en enhetlig myndighet.

Det ligger flere historiske bygninger i byen, med Rochester Castle og Rochesterkatedralen som de viktigste. I sentrum er den en rekke bygninger fra tiden mellom 1300- og 1700-tallet.

Charles Dickens, som bodde i nærheten, var svært glad i byen, og dette markeres med en årlig Dickensfestival i juni. På 1980-tallet ble det åpnet et museum viet Dickens. Dette ble stengt i 2004, og dets framtid er uviss.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det eldste spor av befolkning i området er fra yngre steinalder. Selve byen ble først grunnlag av romerne i år 43, da de bygde et fort og en bro der. Byen, som fikk navnet Durobrivae, har en strategisk plassering nær stedet hvor Medway renner inn i Themsen, og stedet hvor Watling Street krysser Medway. Flere av gatene i byen følger det romerske veinettet. Fra 190 ble det bygget jordvoller, og fra 225 ble disse erstattet av befestninger i stein, som det fortsatt finnes rester av.

Fra 410, da romerne ga opp provinsen Britannia var byen under kelternes og jydenes kontroll, og etterhvert under angelsaksisk styre. Ifølge legenden ble Kent gitt til Hengest av den britiske lederen Vortigern; dette skal ha skjedd omkring midten 400-tallet.

Rochesterkatedralen

I 604 sendte erkebiskop Augustin av Canterbury biskop Justus for å grunnlegge Rochesterkatedralen. Rochester ble det andre bispedømmet som ble grunnlagt etter Canterbury.

Kong Alfred den store grunnla i 877 et skipsverft i Rochester. Skipene skulle brukes til å bekjempte danene, som hadde plyndret byen i 842. Dette er muligens starten på skipsbyggingsperioden som varte helt fram til etter den andre verdenskrig, men det er også mulig at det var et brudd i aktiviteten etter normannernes erobring av England i 1066. Virksomheten her var sentral i oppbyggingen av den britiske flåte.

Byggingen av en ny og større katedral startet i 1080, under biskop Gundulf. Han sto også bak byggingen av det normanniske slottet, som begynte i 1087. Katedralen sto ferdig i 1130.

I 1215 ble byen beleiret av kong Johan uten land, og den overga seg 30. november. Den ble igjen angrepet i 1264, av Simon de Montfort.

11. juni 1667 angrep nederlenderne området. Dette var den siste vellykkede invasjon av britisk jord, selv om den ikke fikk noen varig effekt.

HMS Victory ble sjøsatt fra Chatham i 1765, og ble Admiral Nelsons flaggskip i slaget ved Trafalgar.

Rundt byen ligger en rekke festninger som ble bygget under Napoleonskrigene og i 1860-årene.

Under andre verdenskrig ble det bygget sjøfly her. Etter krigen la marinen ned sin virksomhet i Rochester, og mye av den andre skipsindustrien fulgte etter. Dette betydde en vanskelig økonomisk periode, med høy arbeidsløshet.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Watling Street går gjennom Rochester, og sør for byen krysser motorveien M2 og jernbanelinjen til Kanaltunnelen Medway.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rochester (Medway)», City Population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]