Robert Todd Lincoln

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Robert Todd Lincoln
Robert Todd Lincoln
Født 1. august 1843
Springfield, Illinois
Død 26. juli 1926 (82 år)
Manchester, Vermont
Ektefelle Mary Eunice Harlan
Yrke Advokat, politiker

Robert Todd Lincoln (født 1. august 1843, død 26. juli 1926) var en amerikansk advokat og politiker, og den første sønnen til Abraham Lincoln og Mary Todd Lincoln. Han ble også den eneste av Lincolns barn som overlevde tenårene.

Robert Lincoln ble uteksaminert fra Phillips Exeter Academy i New Hampshire i 1860, og startet deretter ved Harvard Law School, men sluttet seg til Nordstatshæren i 1865. Robert Lincoln tjentestegjorde som kaptein blant Ulysses S. Grants næreste medarbeidere i de siste ukene av den amerikanske borgerkrigen, mens Abraham Lincoln var president i Nordstatene (USA). Han fullførte studiene ved University of Chicago (annet lærested enn dagens University of Chicago) og praktiserte som advokat fra februar 1867.

Robert og Abraham Lincoln fikk aldri det nære forholdet som Abraham hadde hatt til sine tre andre sønner (som døde i sine barneår), men de var stolte av hverandre, og Robert gråt åpenlyst da faren ble drept i et attentat i 1865.[1]

Lincoln var krigsminister under presidentene James A. Garfield og Chester A. Arthur, og han etterfulgte Alexander Ramsey i denne stillingen i mars 1881. Lincoln satt i stillingen som krigsminister frem til mars 1885. Fra 1889 til 1893 var han USAs ambassadør til Storbritannia under president Benjamin Harrison.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ David Herbert Donald: Lincoln (1995), s. 599

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]