Robert Post

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Robert Øien Fylling (født 20. mars 1979), bedre kjent som Robert Post, er en norsk musiker.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sitat His debut’s been compared to Sgt Pepper-era Beatles blended with Rufus Wainwright’s charm, with a bit of Kinks and a dash of Neil Finn and Neil Young, and he’s gathering great reviews wherever he plays. Sitat
– City Life, Manchester

Robert Fylling er fra Langevåg utenfor Ålesund i Møre og Romsdal. Roberts oppvekst var i en musikalsk familie, og hans første instrument var et trommesett som han brukte flittig. Senere lærte han seg å spille trompet. Han skrev sin første sang, «Untouched», som 8-åring.

Post har også vært medlem i bandet Sissy Dogfish.

I 2004, etter mange år som sanger og låtskriver, skaffet Fylling seg oppmerksomhet fra verdens største plateselskap Universal Music. Under by:Larm i Bergen samme år spilte han sine to første offisielle konserter under artistnavnet Robert Post og trakk fulle hus. Representanter fra den engelske platebransjen var på plass og likte det de så og hørte. I månedene som fulgte ble det gjort flere showcaser i London og Bergen, noe som til slutt resulterte i platekontrakt med Mercury Records UK.

Debutalbum (2004–2006)[rediger | rediger kilde]

Sitat The whole of Post's debut album glories in tunes many songwriters would kill for. Sitat
– The Sunday Times Culture, London

Produsent Mike Hedges (The Cure, Travis, Manic Street Preachers) ryddet plass i studioet West Side i London, og i desember 2004 startet arbeidet med debutalbumet. Opptakene skjedde gjennom den samme miksepulten som ble brukt under innspillingen av Pink Floyds Dark Side of the Moon. Robert fikk frie tøyler til å lage akkurat det albumet han ønsket.

I august 2005 slapp Robert Post sitt selvtitulerte debutalbum til gode kritikker i inn- og utland. BBC Radio 2 A-listet første single, «Got None», og albumet ble «Record of the Week» på Storbritannias største radiokanal. Senere ble også single nummer to, «There's One Thing», A-listet. «Got None» ble plukket opp av flere og flere radiostasjoner i Frankrike, Italia og Norge, og med nyheten om en sterk 17.-plass på britiske radiolister, gjorde den et solid hopp på Norges Hit40-liste og ble liggende i toppen i hele 20 uker. I Frankrike ble den en av de mest spilte låtene det året, og i januar 2006 gikk den til toppen av italienske hitlister i fem uker på rad.

Etter en miniturné i USA og opptreden på Robert Redfords Sundance Film Festival, hvor Robert delte scene med Rufus Wainwright, Imogen Heap og The Weepies, bar det hjem til Norge og to Spellemann-nominasjoner. Han vant både prisen for Årets Mannlige Artist for debutalbumet, og Beste Video med låten «Got None».

Turneer (2005–2007)[rediger | rediger kilde]

Sitat Når vestlendingen begynner å synge, åpenbarer det seg en englelys stemme fra en kropp som også har lært seg kunsten å skrive popsanger like intrikate som de er delikate... Sitat
– VGs Stein Østbø, etter Øyakonserten i 2005

I løpet av det neste halvannet året turnerte Robert Post Storbritannia seks ganger, alene og med artister som Ray LaMontagne, Jason Mraz, Texas, Natalie Imbruglia og Aimee Mann. Sistnevnte spurte Robert om han ville utvide turneen og bli med på konserter i Frankrike også, noe som senere skulle vise seg å være et sjakktrekk, da han i april 2006 kom tilbake til Paris for sin første utsolgte headliner-konsert. Høsten samme år gikk med til en tre uker lang Europa-turné som markerte slutten på en to år lang lansering av debutalbumet Robert Post, som i Norge, Frankrike, Italia og Storbritannia har solgt i 60 000 eksemplarer.

Oppfølgeren (2007–)[rediger | rediger kilde]

I juni 2007 begynte innspillingen av oppfølgeren til suksessdebuten i Ocean Sound Recordings på øya Giske utenfor Ålesund. Robert hadde flyttet base fra London og hjem til Sunnmøre og Langevåg. Det var her det hele startet, og det var her han fant roen til å skrive låtene til den nye platen. Arbeidet i studio ga etter hvert resultater, som også medførte nye utfordringer live. Instrumenteringen og uttrykket ble mer organisk, dynamisk og detaljrikt, og bandet ble utvidet med flere medlemmer. En av konsertene som ble gjort med det nye bandet i 2007, var på Garage i Bergen i november, hvor Einar «Engelen» Engelstad (Bergens Tidende) skrev: «Robert Post har det som skal til. Låtmaterialet er glimrende. Både de fengende popsviskene og de mer vågale veiene han har begitt seg ut på. Variert både musikalsk og stilmessig, og vanskelig å sette i bås. (...) Robert holder også mål live. Både som vokalist, gitarist, pianist og entertainer. Litt vanskelig å si hvor Robert Post til slutt havner. Men han kommer garantert frem.»

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Albumer[rediger | rediger kilde]

 • Robert Post (2005) #12 på VG-lista Topp 40 Album
 • Disarm & Let Go (2009)
 • Live at Ocean Sound Recordings (2011)
 • Rhetoric (2011)

EP-er[rediger | rediger kilde]

 • The Way We Are EP (2004)
 • Ocean Sessions EP (2007)

Singler[rediger | rediger kilde]

 • Got None (2005) #1 i Italia,[1] #5 på Hit 40,[2] #17 på den offisielle engelske radiolisten[3]
 • There's One Thing (2005)
 • Try, Try, Try (2007) (digital single)
 • Beirut (2009) (7" vinyl single)
 • Landing / Frontline (2011)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]