Robert Peary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Robert Peary i marineuniform.

Robert Edwin Peary (født 6. mai 1856, død 20. februar 1920) var en amerikansk oppdager som hevdet han var den første til å nå den geografiske Nordpolen, den 6. april 1909.

Noen dager før Peary kom med sin kunngjøring (høsten 2009) hadde landsmannen Frederick Cook også kunngjort at han hadde nådd polpunktet, men allerede i 1908. Siden både Cook og Peary hevdet å ha vært først til å nå polpunktet startet en langvarig "kamp" for å bli trodd. Cooks krav ble tidlig avvist som ikke troverdig etter en grundig undersøkelse av hans dagboknotater og observasjoner som ble gjennomført av Universitetet i København. Det hører med til historien at det også ble oppdaget at han hadde betalt to meget dyktige navigatører for å fabrikere sol-observasjoner som skulle "bevise" at han hadde vært på Nordpolen på et bestemt tidspunkt.

Pearys krav var tilsvarende dårlig dokumentert. Han hadde med flere medarbeidere på turen mot Nordpolen, men sendte de fleste i retur sørover underveis. Den 1. april 1909 sendte han det siste teamet som ikke skulle være med til polpunktet sørover igjen. Da han startet mot Nordpolen den 2. april var det sammen med fire eskimoer og sin tjener, Matthew Henson. Kun han selv (Peary) kunne navigasjon. I de påfølgende dagene påsto han at de gjorde lange dagsmarsjer og nådde polpunktet den 6. april 1909.

Det var imidlertid en rekke forhold som var lite tillitvekkende omkring reisen. Hans dagboknotater fra 6.-7. april 1909, angivelig skrevet på Polpunktet, var skrevet på løse ark og det var en rekke blanke sider i dagboken. Sol-observasjonene var også gjort på løse blad. Samtidig vedgikk Peary at han ikke hadde gjort en eneste observasjon for lengdegrad under hele turen, ei heller observasjoner over retningen mot den magnetiske Nordpolen. Begge typer observasjon er kritiske for korrekt navigasjon. I tillegg påsto Peary å ha gått dagsmarsjer som var to til fire ganger lengre enn alle marsjer fram til 1. april. Dette var ikke troverdig for de fleste.

Da Peary kom tilbake til sivilisasjonen og påsto at han hadde nådd Nordpolen ble han først trodd på sitt ord. Det gjorde også inntrykk at National Geographic Society (som hadde støttet hans ekspedisjon økonomisk) offentlig støttet hans krav etter en grundig granskning av hans dokumenter, dagboksnotater, fotografier, observasjonsinstrumenter osv. I ettertid er det framkommet at denne granskningen var svært mangelfull.

I 1911 ble Robert Peary utnevnt til Kontreadmiral i den amerikanske marinen, etter en forutgående høring i kongressen der det var flere svært sterke motstandere. Under høringen ble "Peary "grillet" i tre dager om hans ekspedisjon, observasjonene på polpunktet, osv. Hans unnvikende svar var ikke positive, men et flertall av kongressmedlemmene valgte å stemme for forfremmelse.

Først på midten av 1980-tallet ble Pearys dagbøker og notater gjort tilgjengelige for forskning. Briten Wally Herbert brukte to år på studier av det omfattende materialet, og konkluderte med at Peary ikke hadde nådd polpunktet. Hans vurdering deles idag av de fleste.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)