Robert Nivelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
General Robert Nivelle

Robert Georges Nivelle (født 15. oktober 1856, død 22. mars 1924) var en fransk offiser under første verdenskrig; divisjonsgeneral 1915, øverstkommanderendevestfronten fra desember 1916 til 15. mai 1917.

Nivelle ble født i Tulle, Frankrike, med fransk far og engelsk mor. Nivelle ble utdannet ved École Polytechnique i 1878 og gjorde siden tjeneste som artillerioffiser i Indokina, Algerie og Kina.

Nivelle var artilleriekspert og fikk en stor del av æren for den franske motoffensiven i den siste delen av slaget ved Verdun. Han mente at det var mulig å bryte gjennom de tyske linjene med en rullende artilleritaktikk. Det vil si at infanteriet avanserer rett bak artilleriilden som langsomt forflytter seg fremover. Dette var populært hos den franske regjeringen som 3. desember 1916 utpekte Nivelle til Joffres etterfølger som øverstkommanderende for de franske styrkene. Nivelles plan gikk ut på å stenge inne de tyske troppene mellom Arras og Reims ved at britene angrep i Arras samtidig som franskmennene gjorde et storangrep på den sterke, tyske stillingen langs Chemin des Dames, nord for Aisne. I midten av mars 1917 trakk tyskerne seg tilbake fra dette området til Hindenburglinjen. Nivelle fortsatte likevel planleggingen. Offensiven i april 1917 kjørte seg umiddelbart fast. Nivelle fortsatte med å sende inn flere tropper, noe som resulterte i at en stor del av de franske troppene vegret seg for å angripe. Nivelle ble erstattet 15. mai 1917 av Pétain, som forbedret soldatenes forhold og gjenopprettet orden i styrkene.

Kilde[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Robert Georges Nivelle – bilder, video eller lyd