Robert Heetmøller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Robert Heetmøller
Født28. juni 1950[1][2]Rediger på Wikidata
Død13. jan. 2014Rediger på Wikidata (63 år)
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedKunsthøgskolen i Oslo
NasjonalitetNorge

Robert Heetmøller (født 28. juni 1950[3] i Trondheim, død 13. januar 2014) (Rønning til 1978) var en norsk billedkunstner, maler og grafiker. Han var sønn av Laila Heetmøller og forfatteren Svend Rønning.

Familien flyttet til Oslo, foreldrene ble skilt og han vokste opp hos moren på Oppsal. Laila Heetmøller hadde bakgrunn som keramiker, men hun hadde også ambisjoner som sangerinne. Hennes venner og omgangskrets var stort sett kunstnere og hun arbeidet hos kunsthandler Einar Johansen som drev Galleri Permanenten på Kunstnernes Hus. Heetmøllers barndom var preget av de billedkunstnere som tilhørte kretsen rundt dette galleriet. Da han gikk ut av Hovin folkeskole i 1964, med klare ferdigheter i tegning, var fremtiden på en måte lagt. Skoleåret 1967/68 gikk han på Elverum Folkehøyskole og kom deretter inn på reklame-/boklinjen på SHKS (Statens håndverk- og kunstindustriskole) i 1969. Etter to år tok han realskoleeksamen som privatist i 1972 og fortsatte så ytterligere to år på SHKS, nå på raderlinjen med Chrix Dahl som hovedlærer.

Deretter begynte han i 1974 på Statens kunstakademi først to år under Knut Rose og siden to år under Ludvik Eikaas. Han debuterte på Høstutillingen i 1978 og deltok siden i 1980, 81,87,88,93 og 96. Han har vært med på Østlandsutstillingen og en rekke andre gruppeutstillinger. I 1983 holdt han sin første separatutstilling i UKS (Unge Kunstneres Samfund) og har siden hatt en rekke separatutstillinger, bl.a i Kunstnerforbundet (1999) og Trondhjems Kunstforening (2008). Etter Akademiet bodde han i studieåret 1981/82 i akademiets hus i Arcueille i Paris og hospiterte på Académie des Beaux-Arts. Siden har han hatt flere lange opphold i Paris og etter et studieopphold på Nordisk Konstcenter, Sveaborg, Helsingfors i 1983, ble han delvis boende i Helsingfors i flere år. Det er likevel Bergensgata på Bjølsen i Oslo som har vært Heetmøllers faste base. Her har han bodd og hatt sitt atelier siden 1974.

Heetmøller har i sin kunstneriske virksomhet først og fremst vært maler. Bildene hans kjennetegnes av malerisk figurasjon med gjenkjennelige, men forenklete motiver, utført i glatte strøk og klare farger. Han har i perioder konsentrert seg om enkelte temaer som f.eks. en serie blomsterbilder, som med Heetmøllers forenklete og sterke uttrykk er langt fra ordinære fremstillinger av dette relativt banale motiv. I forbindelse med et stipendopphold i Høyanger i 2004 (etter å ha blitt tildelt Gunnar S. Gundersen stipend) malte han en serie bybilder som i sin konsentrerte form og sterke farger gir et slående portrett av industribyen som et lukket, maskinelt system i et arkaisk landskap. Her har han rendyrket sitt kunstneriske formspråk med en særpreget koloritt kombinert med en malerisk, og nesten modellert fremstilling, som gir bildene et vakkert men uhellsvangert uttrykk. Fem av bildene – (Høyanger-suiten) ble innkjøpt til rådhuset i Høyanger.

Ved siden av å male, har Heetmøller også laget en rekke grafiske arbeider, sort sett høytrykk. Også i dette mediet er han uttrykkssterk med dramatiske inndelinger i det sort/hvite. Motivkretsen er gjerne knyttet til presentasjoner av fortidens forskere og skjønnånder, enslig i sine studier av stjernehimmelen eller i samtale under spotlyset fra en enslig lampe. De senere år utforsket han også mulighetene i digital produksjon av kunst – og laget en rekke mindre verk med dyr og fugler som motivkrets. Dette arbeidet var nok i hovedsak økonomisk betinget. Til tross for diverse stipend har han utvilsomt i perioder hatt svært lite å rutte med, men har aldri forlatt sin kunstneriske virksomhet til fordel for en borgerlig tilværelse. Han har i årenes løp solgt unna av sin rikholdige produksjon i ulike teknikker. Det er derfor vanskelig å presentere et samlet bilde av hans kunstnerskap. Men det er ikke vanskelig å fastslå at han er en egenartet og sterk representant for de kullene av norske malere som ble utdannet fra Statens Kunstakademi i de kreative 70-årene under Ludvig Eikaas sin legendariske undervisning.

Robert Heetmøller døde 13. januar 2014 etter en tids sykdom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk kunstnerleksikon, Norsk kunstnerleksikon ID Robert_Heetmøller, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ KulturNav, KulturNav-ID 4457bcd0-cb64-4ffc-b17e-fdde96f7bfc9, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Dødsannonse i Aftenposten» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 24. mars 2014.