Robert Doornbos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Robert Doornbos
Født23. sep. 1981Rediger på Wikidata (42 år)
Rotterdam
BeskjeftigelseFormel 1-fører, racerbilfører Rediger på Wikidata
NasjonalitetNederlands flagg Nederland
Formel 1-karriere
Sesonger20052006
KonstruktørerMinardi, Red Bull Racing
Løp11
Seiere0
Pallplasseringer0
Pole positions0
Raskeste runder0
Poeng0
DebutTysklands Grand Prix 2005
Siste løpBrasils Grand Prix 2006
Plassering 200624.-plass

Robert Michael Doornbos (født 1981) er en nederlandsk racerfører. Han har vært test- og tredjefører for Jordan og Red Bull Racing i Formel 1 samt fører for Minardi og Red Bull Racing i 2005 og 2006. Doornbos kjørte så for Minardi Team USA i 2007 i Champ Car World Series.

Tennisspiller til racerfører[rediger | rediger kilde]

Doornbos første sport var tennis, og han konkurrerte på et semi-profesjonelt nasjons nivå i Nederland. Hans interesse for motorsport vokste etter og ha blitt invitert til Belgias Grand Prix 1998 som gjest til WilliamsF1. Det var Formel 1-mesteren fra 1997, Jacques Villeneuve, som foreslo at han burde gå for serier som Formel Ford, siden han var for stor og for gammel til gokart. Ha ga opp tennis for å fokusere på racing, ble medlem i et junior team for å kjøre Opel Lotus UK Vinterserien. Han hadde en suksessfull sesong, med fire pole positions, fire raskeste runder og fire seiere og en andreplass sammenlagt. I 2000 deltok han i Formel Ford Zetec Benelux serien, fullførte på andreplass i mesterskapet etter og tatt én pole position, tre raskeste runder og seks pallplasser.

Formel 3 karriere[rediger | rediger kilde]

Han returnerte til Storbritannia i 2001 hvor han deltok i Formel 3 mesterskapet med FGR Racing teamet. Han fullførte det året på en femteplass i mesterskapet, med to poles, to seiere og ni pallplasser. Han fikk oppmerksomhet med en andreplass i oppvarmingsløpet til Storbritannias Grand Prix. Han gikk så til det tyske Formel 3 mesterskapet med Team Ghinzani. Han tok fire pallplasser, men ingen seiere. Det året fikk han også en sjetteplass i det prestisjefulle Macaos Grand Prix. Han fortsatte med laget i 2003, og han deltok i de e Formel 3 mesterskapet, hvor han kom på pallen syv ganger. Han tok pole position på Spa-Francorchamps for F3 Masters løp, og fullførte på en andreplass i Korea.

Formel 3000[rediger | rediger kilde]

Med hjelp fra Red Bull deltok Doornbos i 2004-sesongen for Arden International som var regjerende Formel 3000 mestere. Han kjørte med Vitantonio Liuzzi og Doornbos fikk Rookie of the Year etter og ha fullført på tredjeplass i mesterskapet. Igjennom året fikk han én raskeste runde og fire pallplasser, inkludert én seier på Spa-Francorchamps.

Formel 1[rediger | rediger kilde]

Testfører - Jordan[rediger | rediger kilde]

Før Kinas Grand Prix 2004, ble det annonsert at Doornbos ville være den offisielle testføreren til Jordan laget, der han erstattet Timo Glock, som hadde blitt tatt over som fører for Giorgio Pantano, hvis sponsorpengene hadde «tørket opp». Doornbos imponerte som testfører i de siste løpene i sesongen, og fikk ny kontrakt som testfører i det nylig solgte Jordan laget for 2005 sesongen.

Doornbos i USAs Grand Prix 2005

Doornbos deltok på fredags testjobbene for Jordan i alle utenom to av de første løpene elleve løpene det året, med franske testføreren Franck Montagny som testet i Europas Grand Prix, og Jordan fikk ikke lov til å bruke en tredje bil i Canadas Grand Prix etter og ha brukt for mange dekk i det forrige løpet.

Fører - Minardi[rediger | rediger kilde]

Den 19. juli ble Doornbos utnevnt som fører for Minardi fra og med Tysklands Grand Prix 2005, som erstatning for Østerrikeren Patrick Friesacher, som hadde problemer med sponsorer. I hans første løp kolliderte han med Jacques Villeneuve, han som hadde tipset han om å starte karrieren som racerfører. Doornbos kjørte totalt åtte løp for teamet og hadde to trettendeplasser i Tyrkias og i Belgias Grands Prix.

Doornbos og hans lagkamerat Christijan Albers utgjorde den første nederlandske førerduoen siden Carel Godin de Beaufort og Ben Pon som kjørte med hverandre med Ecurie Maarsbergen teamet i Nederlands Grand Prix 1962Zandvoort. Lagkameratene var ikke de beste vennene, som laget den interne konkurransen enda mer interessant. Ettersom Doornbos ble mer og mer tilpasset til bilen, kom han nærmere lagkamerat sitt nivå i de siste løpene, og var oftest raskest av de to.

Red Bull[rediger | rediger kilde]

Doornbos kjører for Red Bull Racing i Brasils Grand Prix 2006.

Minardi laget ble på slutten av 2005-sesongen solgt til Red Bull GmbH, som døpte om laget til Scuderia Toro Rosso. Doornbos klarte ikke å skaffe seg et førersete for 2006, men Christian Horner, hans tidligere F3000 sjef, ga han sjansen som test og reservefører for Red Bull Racing.

I 2006-sesongen kjørte han testing på banene om fredagene, klar til og steppe inn som fører om enten David Coulthard eller Christian Klien ikke kunne kjøre. I hans rolle som Reb Bulls testfører, viste han igjen hans talent som racerfører. I hovedsak på Grand Prix testene på fredagene, hvor han var blant de ti beste, og flere ganger i topp tre.

I Ungarns Grand Prix 2006 var han involvert i en kontroversiell hendelse med Fernando Alonso, som resultere i at spanjolen fikk en to sekunders tilleggsstraff på kvalifiseringstiden.

Etter Italias Grand Prix 2006, da Klien annonserte at han ikke lengre kom til å kjøre for Red Bull Racing fikk Doornbos det andre setet ved siden av Coulthard for de siste tre løpene. Han kvalifiserte seg innenfor topp ti i hans første løp, i Kina. Men i den første svingen kom han i kontakt med Robert Kubica som første til han tapte plasseringer, og falt med det til tolvte som han også fullførte på.

Han signerte så en kontrakt med laget som testfører for 2007, sammen med Michael Ammermüller, med Coulthard og Mark Webber som førere.

Resultater[rediger | rediger kilde]

Fullstendige Formel 1-resultater[rediger | rediger kilde]

(Forklaring) (Resultater i uthevet skrift indikerer pole position, resultater i kursiv indikerer raskeste runde)

År Team Chassis Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Plass Poeng
2004 Jordan
Ford
Jordan
EJ14
Ford
RS2 3,0 V10
AUS
 
MAL
 
BHR
 
SMR
 
SPA
 
MON
 
EUR
 
CAN
 
USA
 
FRA
 
GBR
 
GER
 
UNG
 
BEL
 
ITA
 
CHN
TD
JPN
TD
BRA
TD
2005 Jordan
Grand Prix
Jordan
EJ15
Toyota
RVX-05 3,0 V10
AUS
TD
MAL
TD
BHR
TD
SMR
TD
SPA
TD
MON
TD
EUR
 
CAN
 
USA
TD
25. 0
Jordan
EJ15B
Toyota
RVX-05 3,0 V10
FRA
TD
GBR
TD
Minardi
Cosworth
Minardi
PS05
Cosworth
TJ2005 3,0 V10
GER
18
UNG
Ret
TUR
13
ITA
18
BEL
13
BRA
Ret
JPN
14
CHN
14
2006 Red Bull
Racing
Red Bull
RB2
Ferrari
056 2,4 V8
BHR
TD
MAL
TD
AUS
TD
SMR
TD
EUR
TD
SPA
TD
MON
TD
GBR
TD
CAN
TD
USA
TD
FRA
TD
GER
TD
UNG
TD
TUR
TD
ITA
TD
CHN
12
JPN
13
BRA
12
24. 0

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]