Robert Cambert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Robert Cambert (født ca 1628 i Paris; død mars 1677 i London) var en fransk organist og komponist, hovedsakelig av operaer.

Han var elev av Jacques Champion de Chambonnières. Den første posten hans var som organist ved St. Honoré-kirken. I 1655 giftet han seg med Marie du Moustier, og kom på samme tid under kardinal Mazarin beskyttelse. Mazarin hjalp Cambert til en stilling som surintendant de la musique hos Anna av Østerrike, Ludvig XIVs mor. Camberts tidlige sceneverk («pastoraler») med libretti av Pierre Perrin (1620–1675) ble hyppig spilt ved hoffet på denne tiden, og disse verkene ble stildannende for utviklingen av den franske operaen, for eksempel er Cambert og Perrins Pomone den første egentlige franske opera.

Etter at den mektige Mazarin var død og enkedronningen hadde trukket seg tilbake til fordel for sønnen Ludvig XIV, ble Camberts posisjon ved hoffet svekket. I 1669 grunnla Perrin med kongens hjelp Academie Royale de Musique og Cambert ble invitert til å administrere prosjektet som i dag regnes som impulsen som utviklet seg til Grand opéra. Men kongens nye yndling, Jean-Baptiste Lully, lyktes ved hjelp av dyktig intrigemakeri å skaffe seg kongelige privilegium på alle oppføringer, slik at Cambert etter 1672 ikke fikk oppført sine sceneverk. Forbitret forlot han Frankrike i 1673 og reiste til London hvor han ble tatt varmt i mot ved Karl IIs hoff. Her fikk han oppført noen av verkene han hadde tatt med fra Frankrike, og var med å stifte Royal Academy of Music, men i de få årene han hadde igjen å leve klarte han ikke å etablere et kunstnerisk ståsted i England.

Cambert etterlot seg noen «airs» og «airs à boire» der han i forordet oppgis som motettekomponist. François Roberday oppgir i forordet til sine fuger at Cambert komponerte for orgel. Det han skrev i England, og som dels ble oppført ved kongens hoff, er ikke overlevert.

Datteren Marie-Anne Cambert var cembalist og ble gift med komponisten og fiolinisten Michel Farinel.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Warrack, John and West, Ewan (1992), The Oxford Dictionary of Opera, 782 sider, ISBN 0-19-869164-5
  • Kennedy, Michael (2006), The Oxford Dictionary of Music, 985 sider, ISBN 0-19-861459-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]