Roaldsøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roaldsøy
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Roaldsøy
58°59′35″N 5°45′47″Ø

Roaldsøy er en øy i Stavanger. Formelt hører den til bydel Hundvåg. Det bor 537 innbyggere på øya (Oppgitt fra kommunen på forespørsel i 2023).

Øyas navn[rediger | rediger kilde]

Det er usikkert hvor navnet på øya stammer fra, men alle de tre øyene øst for Hundvåg har mannsnavn; Bjørn, Roald, og Orm. Mange av innbyggerne på øya heter Roaldsøy som mellom- eller etternavn.

Skole og barnehage[rediger | rediger kilde]

Skolen heter Roaldsøy skole, og skolekretsen som sogner til skolen omfatter Bjørnøy, Roaldsøy og Ormøy. På Roaldsøy fantes også en barnehage som kommunen la ned i 2022.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Roaldsøy er fastlandsforbundet med bruer, i likhet med Bjørnøy og Ormøy. Disse har det vært stor krangel om skulle bygges eller ikke. Vegnettet på øyene bærer preg av å være planlagt før bruene, og er smalt med møteplasser. Før det ble bygget bru til Hundvåg i 1991 hadde Roaldsøy fergeforbindelse til Stavanger sentrum.

Øya har ingen butikk.

Fritidstilbud[rediger | rediger kilde]

Nordøst på øya er det friområder med turstier og muligheter for å fiske eller bade i havet.

Mellom Roaldsøy og Ormøy er det en småbåthavn som drives av Roaldsøy Båtforening.[1]

På Roaldsøy ligger forsamlingshuset «Strandheim», som er felles for Roaldsøy, Bjørnøy og Ormøy, og som drives av et styre som er valgt av de husstandene på Bjørnøy, Ormøy og Roaldsøy som er medlemmer.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Roaldsøy Båtforening». Besøkt 11. juni 2023. 
  2. ^ «Huset Strandheim». Besøkt 13. juni 2023.