Rjukan Idrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rjukan Idrett er en selveid stiftelse som tilrettelegger for ulike toppidrettstilbudRjukan i Tinn kommune i Telemark, i samarbeid med Rjukan videregående skole. Stiftelsen startet som rein alpinlinje, Rjukan Alpin, høsten 1994, men endret fra høsten 2009 til å inneholde flere idretter. Det innebar idrettstilbud i volleyball (Rjukan Volley) fra 2009, for klatring (Rjukan Vertikal) i 2011, telemarkskjøring (Telemark Rjukan) i 2011, cross (Rjukan Cross) i 2013, friluftsliv (Rjukan Friluft) i 2013. Allerede i 2006 var volleyballtilbudet i gang i et samarbeid med Rjukan videregående skole, før Rjukan Idrett ble omdannet offisielt til å ta opp i seg flere idrettstilbud.

De ulike idrettstilbudene hadde ulik levetid. Telemark Rjukan og Rjukan Friluft kom aldri i gang på grunn av for få søkere. Rjukan Alpin opphørte i 2014, Rjukan Vertikal i 2015, Rjukan Volley i 2017, og Rjukan Cross i 2018, alle som følge av for få søkere til å kunne opprettholde tilbudet.

Istedet ble Rjukan Idrett da omdannet til å gjelde alle idretter, men tilrettelagt med lokale idrettsalg, med sikte på tilpasset grunntrening og basistrening tilpasset til de ulike idrettene. Det nye tilbudet ble en umiddelbar suksess, og tilbudet har de siste par årene hatt 50-60 elever som alle betaler en egenandel for å være med på tilbudet.

Rjukan Idrett samarbeider tett med flere lokale idrettslag om de ulike idrettstilbudene, som f.eks. Rjukan idrettslag, Tinn idrettslag og Rjukan fjellsportgruppe.

Stiftelsen Rjukan Idrett ble opprettet for å kunne gi lokal ungdom et idrettstilbud på hjemstedet, og som et attraktivt idrettstilbud man kunne søke seg til Rjukan videregående skole for å delta i, noe som samtidig skulle styrke skolens elevantall.

Styret i Rjukan Idrett oppnevnes av Tinn kommune, samt at det er én representant fra Telemark fylkeskommune, Tinn Idrettsråd, samt at rektor ved Rjukan videregående skole har observatørrolle med møterett.

Rjukan Idrett har også opprettet Tungtvannskjelleren Treningssenter, som nå er driftet av Rjukan videregående skole som et nødvendig treningstilbud for Rjukan Idretts elever. Treningssenteret har samtidig vært åpent for andre medlemmer.

Tidligere elever ved skolen er flere OL-deltakere og junior-norgesmestre som Monica Nilsen (alpint), Steinar Utne (alpint), Igor Laikert (alpint), Per Einar Eggen (alpint), Ruben Husby Pedersen (volleyball), Sadegh Mohajer (volleyball), Jan Erik Moen (volleyball), Stian Husby Pedersen (volleyball), David Husby Pedersen (volleyball), Magnus Lekven (fotball).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]