Riving

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Riving med langarmet gravemaskin.
Foto: Richard Schröder

Riving eller demolering, innebærer å rive ned noe som tidligere er bygget opp. Dette kan dels være konkret som riving av bygninger, teknisk konstruksjon eller i en overført betydning som å rive ned tillit eller et sosialt miljø.

Ved riving eller ødeleggelse av forsvarsanlegg slik at de ikke lenger tjener noe militært formål blir gjerne omtalt som å demolere anlegget.

Selve rivningsarbeidet kan anta mange former. Til mindre bygninger blir det brukt gravemaskiner el. som slår bygningen ned med skuffen eller slår den ned med en tung kule. I senere tid er det også på gravemaskiner, benyttet store hydrauliske sakser som «tygger opp» betongen. Derved kan både armeringsjern og betongmasse gjenvinnes. Spesielle gravemaskiner med ekstra lang arm for riving ovenfra kan være aktuelt. Dette er aktuelt for riving av bygningen som ble rammet av Ålesundraset.

Sprenging av New Haven Coliseum i New Haven, Connecticut.

Riving med eksplosiver[rediger | rediger kilde]

En annen teknikk som er benyttet bl.a. til riving av det tidligere Philips-byggetMajorstuen i Oslo er kontrollert sprenging. [1]

Her blir det etter en nøye plan plassert sprengladninger inne i bygningen. Disse blir satt av med tidsforsinkelser slik at bygningen skal rase sammen kontrollert i sin egen byggegrop.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) Børringbo, Klaus (9. mai 2000). «Philipsbygget lagt i grus». Aftenposten. Arkivert fra originalen 7. juli 2004. Besøkt 2. april 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]