Ripsskuddmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ripsskuddmøll
Nomenklatur
Lampronia capitella
Clerck, 1759
Populærnavn
ripsskuddmøll, ripsknoppmøll
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieKnoppmøll
SlektLampronia
Økologi
Habitat: der det vokser rips og solbær
Utbredelse: den palearktiske sone

Ripsskuddmøll eller ripsknoppmøll (Lampronia capitella) er en sommerfugl som tilhører familien knoppmøll (Prodoxidae). Den er utbredt over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 14–18 mm), mørkbrun møll med hvite flekker på vingene. Den kan ligne på noen flekkmøll i slekten Incurvaria, men skiller seg fra disse ved at antennene er kortere. Antennene er trådformede, mørke og rundt halvparten så lange som forvingen. Hodet er kledt med okergule, oppstående hår. Kroppen og forvingen er mørkbrune med en litt purpuraktig glans. Forvingen har to nokså store, trekantede, hvite flekker med bakkanten og én flekk ved framkanten. Den innerste flekken kan nå like til framkanten og dannet et tverrbånd. Vingefrynsene er brun. Bakvingen er brungrå med litt purpurglans. Larven er hvit som ung, men forandrer senere farge til rosa og til slutt olivengrønn. Hodet og ryggplaten på det fremste kroppsleddet er svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ripsknoppmøllen finnes der det vokser busker av rips-slekten (Ribes spp.), mest i hager, men også i løvskog med villrips eller solbær. Hunnen legger 4–7 egg i en bærkart. De unge larvene lever inne i bæret der de spiser av frøemnene. Når larven er ca. 2 mm lang, kryper den ut av bæret, spinner seg inn i en kokong og overvintrer. Tidlig neste vår fullfører den utviklingen inne i knopper eller skudd. Den kan spise opp hele blad- og blomsterknoppene, og en larve kan ødelegge flere knopper. Arten kan slik gjøre betydelig skade der det dyrkes rips, solbær eller stikkelsbær. Den utvokste larven spinner seg inn i en kokong inne i et oppspist skudd, mellom blader på busken, eller på bakken, og forvandler seg til en puppe. De voksne sommerfuglene flyr i juni–juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Mellom- og Nord-Europa, østover til Sibir. I Norge finnes den over hele landet bortsett fra de indre og østlige delene av Finnmark, og ytre strøk i Nord-Norge.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295–332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Lampronia capitella på UK moths: [2]
  • Bilder av ulike levestadier: https://projects.biodiversity.be/lepidoptera/species/4038/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]