Utgående strøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rip current»)
Utgående strøm (mørkeblått) - prinsipptegning. Vannstrømmen er typisk 9-30 meter bred.

En utgående strøm[1][2][3] (engelsk rip current) er en overflatetrøm som går ut fra strender grunnet ansamling av store lokale vannmasser inne ved stranden. Utgående strømner er særlig vanlig på strender langs kysten, og er årsak til mange drukningsulykker.

Den utgående strømmen kan være mellom 5 og 30 meter bred. På badestrender oppstår det gjerne nye strømkorridorer i intervaller på mellom 100 og 400 meter langs stranden. På en badestrand med store bølger vil man ofte kunne gjenkjenne de utgående strømmene ved å se hvor vannet har minst bølger og bølgebrus. Dette kommer av at de utgående strømmene motvirker bølgene.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

En synlig stripe som går utover (for eksempel sandfarget vann eller skum) er ofte et tydelig tegn på en utgående strømning.

De utgående strømmene oppstår som følge av at bølgene frakter store vannmasser inn mot land, og at disse vannmassene må fraktes ut igjen på grunn av tyngdekraften. Det dannes derfor korridorer på stranden med jevne mellomrom som fungerer som en «motorvei» hvor vannet føres vekk fra land igjen. Sanden blir gjerne litt dypere i korridorene. Korridorene flytter seg med tiden, og av denne grunnen setter badevakter i mange land opp nye flagg hver dag for å varsle om strømninger.

Ulykker[rediger | rediger kilde]

Det har blitt rapportert at mesteparten av drukningsulykker på strender på verdensbasis skjer ved at badegjester med lite kunnskap om utgående strømmer går uti vannet der hvor det ser roligst ut, uvitende om at man da står i fare for å havne i en strømkorridor. En vanlig reaksjon når man merker at man blir dratt utover er å få panikk og svømme rett mot land. Dette er livsfarlig og nyttesløst, ettersom man da svømmer mot strømmen. Strømkorridorene har vanligvis en hastighet rundt 0.5 meter per sekund, men kan bli opptil 2.5 m/s hvilket er raskere enn noe menneske kan svømme (den olympiske rekorden på 50 m fri er ca. 2.4 m/s). Resultatet er at den svømmende kan bli ført lenger vekk fra land, bli utmattet og drukne.

Hvordan overleve en utgående strøm[rediger | rediger kilde]

Er man først i en utgående strøm er det tryggest å svømme parallelt med land til man slipper ut. Når man har kommet seg ut av strømkorridoren kan man svømme inn mot land igjen, eller eventuelt ligge i ro og la bølgene frakte seg inn mot land igjen.

Surfere brukere ofte utgående strømmer for å raskt komme seg ut fra stranden, og padler deretter til siden for å surfe inn igjen på bølgene.

Navn[rediger | rediger kilde]

På engelsk kalles fenomenet rip current (direkte oversatt «rift-strøm»), muligens fordi det vaskes ut dype renner i sanden under de utgående strømmene som ser ut som en rift. En annen mulig grunn er at overflaten av vannet kan se ut som en rift i forhold til bølgene rundt. På dansk heter fenomenet «hestehul» eller «revlehul», og på svensk «ripström».

Forveksling[rediger | rediger kilde]

Utgående strømmer forveksles iblant med undervannsstrømmer (engelsk undertow) og understrømmer (engelsk subsurface currents). Dette blir feil oversettelse, og det er dessuten en vanlig myte at man kan bli dratt under av utgående strømmer.

  • Undervannsstrømmer forekommer overalt hvor bølger slår mot land (i motsetning til utgående strømmer som bare skjer på enkelte steder). Undervannsstrømmene er sterkest ved bunnen, og sterkest hvor det er grunt. Man kan føle undervannsstrømmer hvis man vasser på en strand, men de er sjelden farlige.
  • Understrømmer er som regel dype havstrømmer som kan finnes på flere hundre meters dyp.[4]

Den amerikanske organisasjonen for livreddere United States Lifesaving Association bemerker at begrepet undervannsstrømmer er feil.

En utgående strøm er en horsontal strømning. Utgående strømmer drar ikke folk under vann – de drar folk bort fra land. Drukning skjer når folk ikke lenger klarer å holde seg flytende og ikke klarer å svømme til land. Dette kan komme av ulike kombinasjoner av frykt, panikk, utmattelse eller mangel på svømmeferdigheter. Noen steder blir utgående strømmer referert til med ukorrekte navn som «rip tide» eller «undervannsstrøm». Vi oppfordrer kun til bruk av det korrekte navnet rip currents (utgående strømmer). Bruk av andre navn kan skape forvirring, og gjør det vanskelig å drive opplæring.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]