Rikspartidag for seier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rikspartidagen for seier»)
Partiets «fører» og Tysklands rikskansler Adolf Hitler taler under nasjonalsosialistenes partikongress, «Rikspartidagen for seier», høsten 1933. Tribuner og anlegg er dekorert med enorme hakekors-banner og områdene fylt med uniformerte medlemmer i velregisserte parader og imponerende massemønstringer. De svartkledde mennene foran talertribunen tilhører elitetroppene i SS (Schutzstaffel).
Nazistpartiets «gatetropper» SA marsjerer foran hovedtribunen på Zeppelinfeltet, den største arenaen på de nybygde friluftsanleggene i Nürnberg under rikspartidagen 1933.
Hitler og SA-lederen Ernst Röhm, som da var Tysklands nest mektigste politiker, snakker sammen under partikongressen i 1933. Året etter falt Röhm i unåde i partiledelsen og ble drept i De lange knivers natt.

Rikspartidagen i 1933 var en partikongress for det tyske, nasjonalsosialistiske partiet NSDAP i Nürnberg i 1933. Samlingen var den første etter at partilederen Adolf Hitler var blitt Tysklands rikskansler 30. januar samme år. Slagord og tittel for dagene var «Riksdagene for seier» (Reichsparteitag des Sieges), som skulle markere den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen og seieren over Weimarrepublikken. Arrangementetet foregikk fra 30. august til 3. september.

Dette var også første gang rikspartidagene ble gjennomført i Nürnberg etter at Hitler hadde gjort byen til offisiell sted for riksdagene. Det er anslått at kostnadene for riksdagen i 1933 kom på 1,8 millioner mark, hvorav byen Nürnberg skal ha stått for 1,5 millioner av kostnadene.

Utdrag fra programmet[rediger | rediger kilde]

  • Adolf Hitler ankom Nürnberg med fly og ble transport til sentrum med åpen bil til stor begeistring fra byens innbyggere og tilreisende.
  • Adolf Hitler holdt tale på den nybygde arenaen Zeppelin-feltet og understreket at NSDAPs lange kamp nå var blitt kronet med seier. «Det nasjonalpolitiske partiet har blitt staten», sa Hitler. Han fremhevet nasjonalsosialistenes ansvar fpr å utdanne tyskerne og lovet at tyskerne aldri mer skulle oppleve et nytt 1918 og mente med det kapitulasjonen etter første verdenskrig. Kampen mot Versaille-traktaten hadde vært en vinnersak for nazistene i kampen om makten.
  • Propagandaminister Joseph Goebbels holdt tale og tok for seg den dårlige internasjonale omtalen Tyskland hadde fått på grunn av sin rasepolitikk. Han la ansvaret på jødene og advarte dem mot en ensidig fokus på nazistenes rasepolitikk. Han mente dette ville føre til at stadig flere ville bli enige med nazistene.[1]
  • Eget arrangement for Hitler-ungdommenHitler-Jugend Stadion.
  • Elitetroppene i SS marsjerte til eget arrangment på Luitpold-arenaen
  • Fanebytte

Offisiell rikspartibok[rediger | rediger kilde]

Som et minne om de første rikspartidagene etter Hitlers maktovertakelse ble det gitt ut en egen bok. Boken inneholder et av de siste offisielle bildene av Ernst Röhm som noen måneder senere ble likvidert de lange knivers natt.

Den 260 siders rikt illustrerte boken ble utgitt av Julius Streicher, den kjente antisemitten og redaktøren av bladet Der Stürmer. Etter dette ble det utgitt årlige bøker fra rikspartidagene, men uten Streicher som publisist.

Film fra rikspartidagene[rediger | rediger kilde]

Se egen artikkel om Der Sieg des Glaubens («Troens seier»)

Leni Riefenstahl stod for filmen fra rikspartidagene, som fikk tittelen Der Sieg des Glaubens («Troens seier»). Filmen ble utgitt 1. desember 1933 og varte i 64 minutter. Filmen inkluderte Ernst Röhm, som på den tiden var en av de mektigste mennene innen det tyske nasjonalsosialistiske partiet. Röhm ble likvidert de lange knivers natt og alle referanser til Röhm skulle slettes fra tysk historie. Dette innebar at alle utgaver av filmen skulle destrueres. Filmen Viljens triumf, en enda mer storslått propagandafilm fra rikspartidagen i 1934, skulle erstatte Troens Seier.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • «Troens Seier» (Der Sieg des Glaubens), propagandafilmen fra partikongressen 1933
  • Rikspartidagene, det tyske nazistpartiets partikogresser

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Big Blue 1933 third reich reichsparteibuch Om arrangementet